Primátor Svoboda: Prahu nezasáhla katastrofa, povodně byly zvládnuty pouze s malými škodami

24.09.2024 15:14 | Monitoring

Povodňová komise hlavního města Prahy včera projednala aktuální situaci ohledně povodňové aktivity. V rámci tohoto týdne budou postupně ukončena veškerá protipovodňová opatření na území metropole. V úterý byla otevřena vrata na Čertovce a odstraněny poslední zábrany na Zbraslavi a v Divadelní ulici. Od středy pak budou otevřeny také náplavky pro veřejnost včetně podniků a s největší pravděpodobností bude obnovena plavba na Vltavě. Přívozy budou zprovozněny podle aktuálního průtoku vody ve Vltavě, o čemž bude informovat Pražská integrovaná doprava na svých webových stránkách. Byla také zřízena e-mailová adresa povodne@praha.eu, kde mohou zástupci měst a obcí žádat o pomoc ze strany hlavního města.

Primátor Svoboda: Prahu nezasáhla katastrofa, povodně byly zvládnuty pouze s malými škodami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Vzhledem k pozitivnímu vývoji předpovědí v Praze postupně končí veškerá opatření v souvislosti s povodňovou aktivitou. V úterý ráno začalo odstraňování protipovodňových zábran na Zbraslavi a v Divadelní ulici v centru Prahy. Ve 13:00 hodin budou otevřena vrata na Čertovce.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla zhoršit, právě naopak. Musím znovu vyzvednout připravenost odborníků a všech zúčastněných složek, díky kterým Prahu nezasáhla katastrofa a povodně byly zvládnuty pouze s malými škodami v porovnání s jinými regiony. Děkuji také všem Pražanům za ukázněnost a solidaritu,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Ve středu budou od 12:00 hodin otevřeny náplavky pro veřejnost v městských částech Praha 1, 2 a 5 a zároveň s tím budou moci otevřít i podniky zde sídlící. Provozovatelé kobek a další nájemci prostor mohou na náplavky již dnes od 9. hodiny.

„Chtěla bych poděkovat všem složkám integrovaného záchranného systému a všem, kteří se podíleli na protipovodňových přípravách a koordinaci. Praha sice tentokrát zůstala ušetřena, nicméně dokázali jsme si, že jsme od roku 2002 ušli dlouhou cestu a investice do preventivních opatření jdou správným směrem,“ doplňuje náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 4911 lidí

Předpokladem je, že ve středu od 12:00 hodin bude obnovena plavba na Vltavě na celém území metropole. Dosud byla povolena jen mezi Barrandovským a Jiráskovým mostem. O umožnění plavby bude informovat Státní plavební správa pomocí opatření obecné povahy na svých webových stránkách. Provoz přívozů bude také obnoven v rámci několika dnů, jednotlivé přívozy nicméně mají různé povodňové plány, o jejich zprovoznění bude informovat Pražská integrovaná doprava na svých webových stránkách ZDE.

Hlavní město také zřídilo ve spolupráci s Českým červeným křížem e-mailovou adresu povodne@praha.eu, kam mohou zástupci měst a obcí zasílat své žádosti o pomoc ze strany metropole. Tato adresa neslouží pro soukromé osoby.

Předpokladem v tuto chvíli je, že nejpozději do konce týdne bude v Praze situace jako před povodněmi. Výjimkou zůstává zprovoznění silnice v Břežanském údolí, která je stále uzavřena a čeká se na vyjádření statika ohledně možného uvedení do obvyklého provozu.

Primátor hl. m. Prahy také o všech opatřeních informoval starosty městských částí a aktuální situaci s nimi projednal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Trikolora: Jediným správným řešením je odchod celé Fialovy vlády

17:17 Trikolora: Jediným správným řešením je odchod celé Fialovy vlády

Stanovisko Trikolory k odvolání ministra Bartoše