Radim Valenčík: Ostravský experiment - Paroubek a ČSSD

30.08.2018 14:57 | Zprávy

Jiří Paroubek kandiduje do Senátu v Ostravě proti vůli současného vedení ČSSD, ale s podporou ostravské ČSSD. A kandiduje jako oponent současného vedení této strany.

Radim Valenčík: Ostravský experiment - Paroubek a ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Včera, tj. 29. 8. 2018, se v článku "Budou sociální demokraté ve volbách na podzim tak neúspěšní?", se nadrzo připomněl (vybírám to nejdůležitější):

"Podle výzkumné agentury SANEP, která prováděla šetření volebních preferencí voličů v šesti velkých městech počátkem června, vyšly opravdu velmi nepříznivé volební preference ČSSD ve velkých českých a moravských městech. Je jen škoda, že tyto volební preference nebyly zveřejněny v polovině června, ale s více než dvouměsíčním odstupem... Uvedu ale jeden příklad a možná, že i v dalších městech mohou tamní sociální demokraté uvést podobné pozitivní posuny ve veřejném mínění, jako jsou možné vysledovat v Ostravě. Podle jednoho červencového průzkumu provedeného na reprezentativním vzorku voličů ve významné městské častí Ostravy, by ČSSD v té době mohla získat ve volbách přes 20% podpory. A koneckonců už ve svém pátečním článku jsem z průzkumu jiné renomované agentury uvedl, že ve "svém" volebním obvodě Ostrava - město si přeje můj návrat do politiky 42,5 % respondentů rozhodně a dalších 27,9% spíše ano... A to, že to může pomoci preferencím této strany v Ostravě, byť vystupuji jako nezávislý kandidát, ale s podporou ostravské ČSSD, je také zřejmé."

Jak je známo, J. Paroubek si na falešnou skromnost nikdy nepotrpěl. Ale na tom, co říká, je hodně pravdy.Říjnové volby budou podstatnou měrou i o osudu několika politických stran, mezi které v prvé řadě patří ČSSD, ale jsou mezi nimi i další. Tyto strany nevyužily po debaklu v loňských říjnových volbách své "nápravné sjezdy" a stávající vedení je posílá do politického nebytí pod 5 %. Tam, kde se významné osobnosti těchto stran dokážou situaci postavit čelem a prezentovat se jako nositelé změny, tam mohou tyto strany získat podstatně více. Proto výsledky voleb, které jsou "jen" komunální a třetinově senátní, ale také jsou významně i "signální", bude nutné číst nejen podle toho, kolik strany získají paušálně, ale i podle toho, jak se z hlediska otázky, kterou jsem ve svém volebním obvodě položil lídrovi kandidátky strany, které jsem členem, vystupovali její kandidáti.

Senátní volby v Paroubkově ostravském volebním obdobu, ale patrně i v mnoha dalších místech jak senátní. tak i komunální, tím dostávají další dimenzi, kterou v předcházejících volbách v takové míře neměly.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Na rozdělení kompetencí mezi resorty máme zákon

14:04 Hašek (PRO): Na rozdělení kompetencí mezi resorty máme zákon

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozdělování kompetencí premiérem Fialou