Rozvoral (SPD): Odmítáme zvýšení koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu

19.06.2024 7:17 | Komentář

Konečný návrh „velké mediální novely“, týkající se změn zákonů o České televizi, o Českém rozhlase a o rozhlasových a televizních poplatcích, představilo ministerstvo kultury v polovině letošního května.

Rozvoral (SPD): Odmítáme zvýšení koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Postoj hnutí SPD je zcela jasný, kdy zásadně nesouhlasíme s vládním návrhem na zvýšení povinných koncesionářských poplatků za Českou televizi (ČT) a Český rozhlas (ČRo). Navrhovaná novela navíc navyšuje okruh osob a subjektů, kteří nově budou muset nově koncesionářské poplatky povinně hradit.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) navrhuje zvýšit od ledna 2025 televizní poplatek o 15 korun na 150 korun měsíčně a rozhlasový poplatek o deset korun na 55 korun. Zároveň nově mají poplatek hradit všichni, kteří disponují jakýmkoliv zařízením umožňujícím příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilem, tabletem nebo počítačem. U firem by byla nově zavedená platba podle počtu zaměstnanců.

V návrhu osvobodit od platby se navrhuje pouze pro podniky do 24 lidí a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Pak už je to ale velké navýšení, kdy se pro podniky od 25 do 49 zaměstnanců navrhuje platit pětinásobek poplatku, firmy do 99 zaměstnanců desetinásobek, a například firmy nad 500 zaměstnanců pak stonásobek. Firmy, které pronajímají auta, by platily rozhlasový poplatek za každý vůz.

V letošním roce ČT pracuje s rozpočtem ve výši 7,95 miliardy korun a ČRo se sumou 2,37 miliardy korun. Podle návrhu mediální novely by koncesionářské poplatky nově svým nařízením určovala vláda v závislosti na inflaci. Zvýšit by je mohla vždy o šest procent, pokud by od poslední změny inflace překročila šest procent. Návrh navíc prodlužuje osvobození ČT i ČRo od placení DPH o tři roky, což u ČT podle generálního ředitele Jana Součka znamená dalších až 400 milionů ročně navíc.

Zde zmíním, že ve většině evropských zemí povinný poplatek na veřejnoprávní média vůbec neexistuje, uplatňuje ho pouze třetina z členských států EU, a v porovnání podílu těchto poplatků na průměrné mzdě jsou navíc tyto poplatky v ČR třetí nejvyšší v Evropě.

Hnutí SPD tento vládní návrh odmítá a dlouhodobě navrhujeme úplné zrušení koncesionářských poplatků a převedení financování ČT a ČRo do některé kapitoly státního rozpočtu. Zároveň požadujeme převedení ČT a ČRo na státní příspěvkovou organizaci a umožnění kontroly jejich hospodaření ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nepil (ANO): Kam s nimi? Stavební úřad zavalily žádosti o stavební povolení

16:21 Nepil (ANO): Kam s nimi? Stavební úřad zavalily žádosti o stavební povolení

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci stavebního řízení