Rozvoral (SPD): Prosazujeme zrušení koncesionářských poplatků a odmítáme špehování lidí

22.10.2024 9:15 | Monitoring

Poslanci vládní koalice chtějí ve Sněmovně dokončit projednávání návrhu tzv. velké mediální novely, týkající se změn zákonů o České televizi (ČT), o Českém rozhlase (ČRo) a o rozhlasových a televizních poplatcích z dílny ministerstva kultury.

Rozvoral (SPD): Prosazujeme zrušení koncesionářských poplatků a odmítáme špehování lidí
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD má zásadní výhrady k této novele, která navyšuje výši koncesionářských poplatků, a navíc zcela zásadně rozšiřuje okruh poplatníků. Návrh pracuje se zvýšením poplatku za televizní vysílání od příštího roku o 15 korun měsíčně, tedy celkem na 150 korun, a se zvýšením rozhlasového poplatku o deset korun, celkem na 55 korun. Nově by se pak poplatníkem měla stát každá domácnost, která má připojení k internetu nebo chytrý telefon, bez ohledu na to, zda vlastní TV či rádio. S takovým návrhem nesouhlasí 70 procent lidí, o čemž na základě průzkumu informovala ČTK.

Prosazovanou novelou budou opět finančně postiženi naši občané, ale to je současné asociální vládě zcela jedno, neboť si je dobře vědoma, že mají v České televizi a v Českém rozhlasu své podporovatele. Vládnoucí čtyřkoalice si přijetím této novely snaží posílit svou kontrolu nad těmito médii a upevnit si jejich loajalitu před nadcházejícími sněmovními volbami, které proběhnou v příštím roce.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 16535 lidí

Poslední dvoje volby, které letos proběhly v České republice, potvrdily, že obě tato média v nich neplnila své poslání, spočívající ve vyváženosti a nestrannosti poskytovaných pořadů. Hlavně ve zpravodajských pořadech byli upřednostňováni zástupci vládnoucích stran, a to na úkor těch opozičních.

A aby toho nebylo málo, tak v rámci navrhovaných pozměňovacích návrhů, kterých už je podáno dvacet, např. poslanci Jan Jakob (TOP 09) a Jan Lacina (STAN) předložili návrh, jehož podstatou je, že ČT a ČRo mohou od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyžadovat informace o firmách, kolik mají zaměstnanců (jejich jména a příjmení, popřípadě obchodní firmu, místo podnikání, identifikační číslo a počet zaměstnanců) za účelem kontroly a výběru poplatků.

Novela zákona počítá s tím, že poplatky za ČT a ČRo budou odstupňovány podle počtu zaměstnanců. Společnosti nad 25 zaměstnanců už i tak přitom budou muset platit až 246 tisíc korun ročně. Vládní poslanci to odůvodňují tím, že výběr rozhlasových a televizních poplatků bude efektivnější. To ale hnutí SPD razantně odmítá.

Jednoznačně odmítáme, aby tyto veřejnoprávní instituce kohokoli špehovaly. Hnutí SPD se zvýšením koncesionářských poplatků jednoznačně nesouhlasí a odmítá i jejich samotnou existenci, která nemá žádné opodstatnění. V osmnácti evropských zemích koncesionářské poplatky ani neexistují a veřejnoprávní média jsou tam financována přímo ze státního rozpočtu, anebo jiným způsobem, a nikoliv prostřednictvím této speciální nesystémové daně.

Náš návrh je financování veřejnoprávních médií v České republice ze státního rozpočtu a kontrola hospodaření těchto institucí Nejvyšším kontrolním úřadem.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ministr Válek: Protestní akci lékařů se nám povedlo odvrátit

13:09 Ministr Válek: Protestní akci lékařů se nám povedlo odvrátit

Ministerstvo zdravotnictví se dohodlo se zástupci Sdružení praktických lékařů a Sdružení praktických…