Rozvoral (SPD): Vládě Petra Fialy jsou naši senioři lhostejní!

01.10.2024 15:06 | Monitoring

Mezinárodní den seniorů se každoročně slaví 1. října, a to již od roku 1991, na základě jeho odhlasování Valným shromážděním OSN v prosinci 1990.

Rozvoral (SPD): Vládě Petra Fialy jsou naši senioři lhostejní!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Cílem tohoto svátku je zvyšování povědomí o problémech, se kterými se musí senioři každodenně vyrovnávat, neboť zdraví a kvalita života ve vyšším věku jsou do značné míry podmíněny životními podmínkami, včetně životního prostředí a životního stylu.

Hnutí SPD zastává názor, že stát má povinnost postarat se o naše seniory stejně jako například o mladé rodiny s dětmi a zdravotně postižené osoby. Současné asociální nekompetentní vládě v čele s premiérem Petrem Fialou jsou tito lidé lhostejní a za celou tříletou dobu svého řízení naší republiky všem těmto skupinám, potažmo všem občanům České republiky, svými rozhodnutími a přijatými opatřeními stále zhoršuje jejich podmínky pro kvalitní život. To má za následek, že se stále více občanů propadá do sociální chudoby a jsou odkázáni na sociální dávky.   

Nekompetentní Fialova vláda nyní chce aktuálně protlačit Poslaneckou sněmovnou tzv. důchodovou reformu, kdy na návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nově navrhuje ničím neomezené prodloužení věku odchodu do starobního důchodu nad 65 let, vždy o jeden měsíc pro každý populační ročník počínaje lidmi s rokem narození 1966.

Součástí této vládní reformy má být i nový výpočet penzí pro budoucí důchodce, který pro ně bude méně výhodný. Vláda to argumentujete tím, aby nové důchody nerostly rychleji než průměrná mzda a navrhuje úpravu parametrů spočívající jednak v postupném snižování zápočtu příjmů a v?postupném snižování procenta zápočtu výpočtového základu. K?těmto změnám má docházet postupně v průběhu let 2026 až 2035 a docílit zpomalení růstu nových důchodů v řádu stokorun ročně.

Naši senioři ve vlastní peněžence pociťují, že mají čím dál méně peněz, neboť musí vynakládat stále více financí na zajištění svých domácností. Vše jde na vrub této vládě, která svou nečinností připustila rostoucí inflaci a z ní vycházející zdražení všech komodit (energie, potraviny, služby). Nutno také připomenout, jak v té době ještě pětikoaliční vláda ve Sněmovně nestandardním způsobem prosadila novelu vládního zákona, týkající se zpomalení valorizace důchodů a znevýhodnění předčasného odchodu do penze.

SPD to vše vnímá jako velkou neúctu ke všem občanům, kteří celý život tvrdě a poctivě pracovali pro náš stát, platili daně a hradili si sociální pojištění. Stát musí prioritně pro své občany zajišťovat lepší životní a pracovní podmínky, kvalitnější zdravotní péči a sociální ochranu. Tento celoživotní přístup je třeba uplatnit nejen v oblasti zdraví, ale také vzdělávání, zaměstnatelnosti, bydlení, hmotného zabezpečení nebo sociální participaci. Ve všech těchto oblastech ale současná vláda selhala, a proto by měla skončit!

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Zůstanete v politice?

Pane Bartoši, nemyslíte, že jste se rozhodl unáhleně? Proč už nechcete být předsedou? Nebo to nechtějí jiní? Pokud je to tak, tak si neuvědomují, že strana stojí hlavně na vás. A co by mě taky dost zajímalo je, zda budete příští rok kandidovat do sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Králíček (ANO): Piráti a opozice? No, já bych to tak neviděl

19:06 Králíček (ANO): Piráti a opozice? No, já bych to tak neviděl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Pirátům v opozici.