Růžička (KDU-ČSL): Pilot RAF František Vavřínek má na Vsetíně památník

04.10.2022 11:30

V sobotu 1. října byl na Vsetíně odhalen památník válečného pilota a příslušníka anglického královského letectva RAF, držitele mnoha československých, polských i britských vyznamenání, plukovníka in memoriam Františka Vavřínka.

Růžička (KDU-ČSL): Pilot RAF František Vavřínek má na Vsetíně památník
Foto: Archiv PL
Popisek: Místostarosta Vsetína Jiří Růžička

O jeho vznik se zasloužila firma AEROTEAM Vsetín ve spolupráci s radnicí a dalšími donátory. Památník, který je situován nedaleko místa Vavřínkova rodiště pod budovou Maštalisek na Horním městě, má tvar směrovky válečného letadla Spitfire, na kterém Vavřínek v Británii létal. U příležitosti odhalení památníku bylo představeno i upomínkové tablo dalších příslušníků RAF ze Vsetína a okolí. 

Anketa

Zvažovali byste na Hrad volbu Josefa Středuly?

50%
hlasovalo: 7669 lidí

Slavnostní události se zúčastnilo několik desítek hostů z řad veřejnosti i rodiny, včetně Vavřínkova syna Michaela, který žije ve Velké Británii a také zástupců leteckých složek z celé České republiky.

„Náš národ v minulosti na své hrdiny zapomínal, dokonce některé z nich, například letce, kteří za nás bojovali během druhé světové války v britské RAF, komunistický režim perzekuoval. Jsem proto rád a děkuji Vítězslavu Klímkovi, AEROTÝMU a všem zainteresovaným, že dokázali zrealizovat připomínku osudů hrdinů, kteří za nás bojovali. Každý, kdo ode dneška projde tímto místem, si připomene hrdinství Františka Vavřínka a jiných příslušníků RAF z našeho okolí,“ uvedl starosta Vsetína Jiří Růžička.

„Jsem velmi šťastný, že má můj tatínek ve Vsetíně památník a je slavným občanem města. Otec měl v padesátých letech velmi těžký život, mnozí se báli s ním kvůli tomu, že bojoval za války v zahraničí, byť jen promluvit. Otec a jeho kamarádi byli velcí vlastenci a bojovali za naši svobodu,“ zdůraznil syn válečného pilota Michael Vavřínek.

Autorem návrhu památníku je vsetínský architekt Milan Chlápek.

František Vavřínek

František Vavřínek se narodil 25. ledna 1914 v chalupě č. p. 148 na Horním městě. Už od mládí se toužil stát letcem. Po vyučení elektromechanikem v továrně Josefa Sousedíka v roce 1932 si podal přihlášku do Školy leteckého dorostu v Prostějově. V létě 1934 ukončil výcvik a byl zařazen k 9. letce Leteckého pluku generála-letce M. R. Štefánika v Piešťanech, kde byl začátkem roku 1936 jmenován polním pilotem letcem. Absolvoval stíhací výcvik a poté byl přidělen k 39. letce stejného pluku v Piešťanech. Po obsazení Československa německou armádou odchází Vavřínek ilegálně do Krakova a v létě roku 1939 se stává příslušníkem polského letectva. V roce 1941 se dostává na Střední východ a poté do Anglie, kde se po přeškolení na britskou vojenskou techniku hlásí 10. března 1942 u 313. čs. stíhací perutě vyzbrojené letouny Spitfire. Od 7. listopadu 1943 je příslušníkem 312. čs. stíhací perutě, kde působí až do konce jara 1944, poté krátce působí u 84. Group Support Unit. Téměř měsíc po invazi spojeneckých vojsk v Normandii je operačně zpět u 313. čs. stíhací perutě, kde slouží do konce války. Dne 17. července 1945 se vrací společně s celým čs. stíhacím wingem do Prahy.

Vavřínkovo působení v poválečném československém letectvu netrvalo dlouho a v roce 1950 byl nucen jako „politicky nespolehlivý“ armády odejít a živit se různými profesemi. Žil i nadále se svou rodinou na Vsetíně, jeho anglický syn Michael jej zde často navštěvoval. Zemřel 26. 7. 1978 na Vsetíně a je pochován na místním hřbitově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…