Schillerová (ANO): Stát má vybírat daně efektivně

07.09.2022 13:27

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 7. září 2022 k návrhu změny zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní.

Schillerová (ANO): Stát má vybírat daně efektivně
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane ministře, kolegyně, kolegové. Diskutujeme tady o novele zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní, která je reakcí na směrnici Rady EU 2021/514 dne 22. března 2021. Ostatně o tom mluvil i pan ministr. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Mění se tím směrnice 2011/16/EU o správní spolupráci v oblasti daní, směrnice DAG 7. A byla jsem to právě já, ještě jako ministryně financí, která se zasadila o implementaci této směrnice. Bylo to zejména proto, že digitální ekonomika a její vztah k daňové problematice je nám velice blízký.

V době, kdy jsem byla ministryní financí, tak jsme byli jedním z lídrů v otevírání této problematiky v kontextu celé Evropské unie. Předložená novela výrazně posiluje a zavádí pravidla, která posilují transparentnost ve vztahu k jednotlivým digitálním platformám, které budou následně oznamovat příjmy fyzických osob, ale i právnických osob. Tyto informace byly získané způsobem, nebo budou získané způsobem, aby nedocházelo k nenahlášení těchto příjmů, a v důsledku toho, aby tyto příjmy nebyly součástí šedé ekonomiky.

Směrnice DAG 7 se týká zejména případů, kdy digitální platformy působí ve více zemích současně. Důležitým bodem této novely je, že stát má vybírat daně efektivně. Podnikatelé, kteří poctivě pracují a odvádí daně, nemají a nesmí být tímto krokem postiženi oproti těm, kteří se daně snaží krátit. Nesmí mít konkurenční výhodu vůči poctivým podnikatelům. Tato předložená směrnice je naprosto v souladu s politikou hnutí ANO, kterou jsme prosazovali po celou dobu vládnutí.

Hlavní částí návrhu je rozšíření aktuálně platného rámce mezinárodní automatické výměny informací v oblasti digitálních ekonomik. Správce daně v České republice bude díky této novele pravidelně získávat informace o jednotlivých prodejcích, kteří na těchto platformách získávají příjmy z poskytnutí služby nebo prodeje zboží, z pronájmu nebo jiného poskytnutí nemovitosti nebo například dopravních prostředků.

Jedním z dalších důležitých cílů novely je při správě daní modernizovat a zefektivnit mezinárodní spolupráci. Směrnice DAG 7 reaguje na dynamicky se měnící prostředí, a to především na důsledky nárůstu role sdílených platforem a digitalizace ekonomiky, a to nejen v České republice, ale ve většině zemí. Jednotlivé orgány daňové správy členských států Evropské unie totiž v současnosti nemají dostatek informací k tomu, aby mohly správně vyměřit daň z příjmů dosažených svou obchodní činností prováděných prostřednictvím digitálních platforem, jako jsou LIFTAGO, Airbnb, UBER, BOLT a další.

Samotné posílení správní spolupráce v oblasti daní je založené na zefektivnění, modernizaci stávajících institutů využívaných v rámci mezinárodní spolupráce při správě daní, posílena je i právní spolupráce, která bude rovněž podpořena zavedením nových termínů, institutů, které se v takto dynamických odvětvích vytvářejí. Při posilování opatření na dodržování povinností podle zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní pak předložený návrh zákona obsahuje také zpřesnění transpozice směrnice Rady 2010/24/EU o vzájemné pomoci při vymáhání pohledávek vyplývajících z daní, poplatků, cel a jiných opatření, a vyjasňuje působnost zákona o mezinárodní pomoci při vymáhání některých finančních pohledávek, pokud jde o vymáhání sankcí, uložených v daňovém řízení.

V konkrétní rovině lze předložený návrh zákona rozčlenit na vícero tematických celků. Těmi jsou:

1. Další formy mezinárodní spolupráce při správě daní včetně daňové kontroly, která je prováděna společně s orgány členských států Evropské unie nebo smluvních států.

2. Mezinárodní výměna informací při správě daní včetně takzvaných skupinových žádostí.

3. Ochrana osobních údajů a náprava porušení bezpečnosti.

4. Automatická výměna informací získaných od provozovatelů platforem.

5. Změna zákona o finanční správě České republiky spojená s úpravou institutu takzvaného kontrolního nákupu.

6. A poslední bod, mezinárodní pomoc při vymáhání daňových sankcí.

Předložený návrh zákona ve svém důsledku zvýší daňové příjmy veřejných rozpočtů, dojde k podpoře férového podnikání, a proto já tuto novelu považuji za dobrý příklad toho, jak má docházet ke zdokonalování efektivního výběru daní. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Korespondenční hlasování umožňuje zákulisní ovlivňování voličů

13:09 Okamura (SPD): Korespondenční hlasování umožňuje zákulisní ovlivňování voličů

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě