Seďa (ČSSD): Z jarního zasedání Stálého výboru Parlamentního shromáždění NATO

07.04.2016 14:15 | Zprávy

Dne 2.4.2016 jsem se zúčastnil jarního zasedání Stálého výboru PS NATO, konané v Paříži v prostorách Národního shromáždění.

Seďa (ČSSD): Z jarního zasedání Stálého výboru Parlamentního shromáždění NATO
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Na programu bylo přijetí agendy z minulých zasedání PS NATO, aktivity PS NATO v tomto a v příštích letech, schválení uzávěrky rozpočtu a finančního auditu za rok 2015. V úvodu zasedání účastníci uctili minutou ticha památku zemřelých po teroristických útocích v Paříži, Bruselu, v Turecku a v Pákistánu.

V rámci zasedání proběhly i odborné přednášky s diskusí. Jako první vystoupil generál Gratien Maire, zástupce náčelníka generálního štábu francouzské armády na téma Francouzská obranná politika. Zmínil nejen boj proti terorismu a přijatá opatření francouzské vlády, ale i aktivní účast francouzských vojenských jednotek v boji proti mezinárodnímu terorismu. Jako příklad uvedl misi proti bojovníkům Daesh či operaci v Mali. Připomněl nutnost zvýšené ochrany obyvatelstva, zvýšení výdajů na obranu a bezpečnost a také jistou míru solidarity Evropy v rámci řešení migrační krize a v obraně demokratických hodnot Francie a zemí Evropské unie.

Zdůraznil základní cíle francouzských ozbrojených sil: posilování schopností zpravodajských služeb a sil velmi rychlé reakce, navyšování záložáků, zvýšení výcviku na nové hrozby a zvýšení schopností profesionálních vojáků, navyšování schopností a prostředků pro kybernetickou bezpečnost a modernizaci armády. Postupné navyšování finančních prostředků tak, aby se v blízké budoucnosti výdaje pohybovaly kolem 2% HDP francouzského rozpočtu. Podpořil i potřebu protiraketové obrany Evropy i boje proti propagandě takzvaného IS i RF.

Členy delegací členských zemí volí národní parlamenty

Dalším, pro mě překvapujícím tématem, bylo vystoupení nizozemské kolegyně a více prezidentky PS NATO Angelin Eijsink na téma Gendrové politiky v rámci PS NATO. Ta ve svém materiálu navrhla sedm konkrétních opatření ke zvýšení zastoupení žen v tomto orgánu. Poněkud přitom pozapomněla, že členy delegací jednotlivých členských zemí Aliance volí národní parlamenty a že otázky obrany a bezpečnosti nejsou stěžejním zájmem političek. Nicméně se zasedání PS NATO k danému problému vrátí po zapracování připomínek z pléna.

Dalším vystupujícím byl Philippe Errera, ředitel pro mezinárodní vztahy a strategii Ministerstva obrany Francie, který pohovořil na téma Strategické prostředí. Hovořil o zhoršení bezpečnostního prostředí v Sýrii, Libyi a v dalších zemích, které ovlivňuje bezpečnost v Evropě. A to nejen migrační krizí a terorismem, ale i prohlubováním problémů uvnitř řady afrických zemí či zemí Středního a Blízkého východu. Podtrhl důležitost ochrany vnějších hranic a stabilitu ve světě a zdůraznil, že vítězství proti radikálnímu islamistu a mezinárodnímu terorismu je ještě daleko a vyžádá si značnému úsilí. Obává se i postupného návratu podoby „studené“ války, způsobené ochlazením vztahů Západu a Ruské federace. Apeloval na nutnost nové podoby vzájemného dialogu EU, NATO a RF, zejména v boji proti hrozbám terorismu, boji proti radikálnímu IS a pomoci ke stabilitě dnes rozvrácených států. Zdůraznil nutnost technologické i strategické změny, a to nejenom ve vojenských schopnostech NATO.

Posledním vystoupením byla diskuse s Lyn Sachs, ředitelkou mezinárodního výboru auditorů Severoatlantické aliance na téma Finanční zodpovědnost a transparentnost NATO. Závěrem zasedání PS NATO byly představeny národními delegacemi přípravy na jarní zasedání v Albánii a 62. zasedání PS NATO v Turecku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Část politického spektra se šikuje pod rudým komunistickým praporem

22:14 Ministr Válek: Část politického spektra se šikuje pod rudým komunistickým praporem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Janě Maláčové, která stala předsedkyní Sociálních d…