Seďa (SOCDEM): Nejde pouze o sliby, jak řešit negativní demografický vývoj

17.09.2024 11:05 | Monitoring

Před volbami toho politici hodně naslibují, ale po volbách na sliby zapomenou. Proto je třeba volit ty, kteří sliby dodržují. Například sociální demokraté v Uherském Hradišti revitalizovali bývalá kasárna na vzdělávací zónu, ale i na zónu bydlení.

Seďa (SOCDEM): Nejde pouze o sliby, jak řešit negativní demografický vývoj
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Téměř všechny města i celý kraj se potýkají s odchodem mladých. Problémem jsou nejen nízké mzdy v regionu, ale i finančně nedostupné bydlení. Často města jdou na ruku developerům, kteří maximalizují svůj zisk a neomezují investiční bydlení. Z tohoto pohledu by měl Zlínský kraj ve spolupráci s městy podpořit družstevní výstavbu nájemních bytů.

Do vzniklého družstva lze vložit pozemky, na kterých se bytový dům bude stavět. Za tyto vložené pozemky si město či kraj může nárokovat jistý počet bytů. Zároveň zájemci o družstevní výstavbu vloží svůj podíl ceny bytu. Družstvo pak získá výhodnější podmínky pro výstavbu, jako je fixní úroková sazba a samo si může ovlivňovat náklady na energie, včetně podpory obnovitelných zdrojů.

Stabilizace počtu obyvatel přispěje k růstu HDP v regionu a také zvýší příjmy do městských rozpočtů. Zároveň družstevní výstavba může vyřešit problémy s bydlením pro seniory se zachování mezigenerační sounáležitosti.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?