Sehnalová (SOCDEM): V krajském zdravotnictví se za poslední volební období podařilo udělat spoustu dobré práce

19.07.2024 20:20 | Komentář

Komentář ke zdravotnictví v Zlínském kraji.

Sehnalová (SOCDEM): V krajském zdravotnictví se za poslední volební období podařilo udělat spoustu dobré práce
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Olga Sehnalová

V prvé řadě, podařilo se zklidnit vypjatou atmosféru způsobenou minulým vedením, které naprosto nepochopilo nutnost pokrytí péče v celém území kraje a soustředili veškerou pozornost na mamutí nemocnici v Malenovicích, ať to stojí, co to stojí.
 
Naše vize, rozvoj všech čtyř nemocnic jako center nejen zdravotní péče, ale zejména vzdělávání personálu, dokázal situaci zklidnit. Odborníci ze všech nemocnic se během několika otevřených jednání shodli na nové krajské koncepci zdravotnictví, kterou schválilo zastupitelstvo kraje. Podařilo se zásadně zlepšit technické vybavení nemocnic důsledným využitím evropských fondů, čímž jsme přinesli do kraje více než miliardu Kč a nemocnice se tím dostaly na úplně jinou úroveň.
 
Investiční akce se rozjely ve všech nemocnicích, v KNTB namátkou nové operační sály, včetně sálu na robotickou operativu, modernizace interní a kardiologické JIP, hemodialýzy, aj. Konečně jsme, jako poslední v kraji, postavili ve Vsetíně provoz magnetické rezonance,  zrekonstruovali nové prostory pro hemodialýzu. Investovali jsme do moderních porodních sálů v Kroměřížské nemocnici, otevřeli jsme nový plicní pavilon v Uherskohradišťské nemocnici. Máme stavební povolení a soutěžíme velké přístavby urgentního příjmu a očního oddělení v Kroměříži, dále LDN a rehabilitace v Uherském Hradišti. Ve Zlíně pokračují projektové práce pro nový gynekologicko-porodnický pavilon a polyblok urgentní medicíny, jako první krok schváleného nového generelu KNTB. Podařilo se výrazně zlepšit hospodaření všech nemocnic.
 
Základním problémem bylo, je a bude personální zabezpečení, v kontrastu se stárnoucí populací a její nemocností. Bereme to velmi vážně.
Proto jsme zvýšili kapacity pro vzdělávání zdravotních sester, přibyly dvě vyšší odborné školy v Kroměříži a Uherském Hradišti, dva nové zdravotnické obory na Univerzitě Tomáše Bati.
Podporujeme vzdělávání mladých lékařů v nemocnicích i u praktiků, rozšířili jsme krajský stipendijní program. Vyčlenili jsme prostředky na podporu mladých lékařů a nově vzniklých ordinací, a začíná se to vyplácet. Zdvojnásobili jsme počet budoucích praktických lékařů v přípravě. Nechceme, aby lidé zoufale hleděli na zavřené dveře zaniklých ordinací, musíme se postarat o náhradu.
 
Do budoucna je nutné se zabývat kromě všeho výše zmíněného i podporou sociálně zdravotního pomezí, tak, aby byly dostatečné kapacity pro přechod mezi zdravotními a sociálními službami. S ohledem na stárnoucí populaci, je nutné budovat další kapacity v domovech pro seniory, terénní i odlehčovací služby, které budou pro občany dostupné místně i finančně.
 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

22:14 ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k firmě IVECO spadající pod francouzskou společnost.