Senátor Antl: Jak právo pohlíží na sport? Šestatřicet let trestním právníkem a celoživotním basketbalistou...

08.11.2015 13:05 | Zprávy

Jednoduchý, ale nosný název měla konference pořádaná Ústavně-právním výborem Senátu PČR za odborné spolupráce Legislativní rady Českého olympijského výboru.

Senátor Antl: Jak právo pohlíží na sport? Šestatřicet let trestním právníkem a celoživotním basketbalistou...
Foto: redakce
Popisek: Miroslav Antl, senátor

V úterý 3. listopadu zasedli v Jednacím sále Senátu PČR manažeři a předsedové mnoha sportovních odvětvích. V roli řečníků pak vystoupili významní hosté - zástupci příslušných ministerstev i specialisté na právo.

A jak hodnotí konferenci předseda Ústavně-právního výboru Miroslav Antl?

„Tato problematika je mi blízká, a to s ohledem na dosavadní můj život, když jsem 36 let trestním právníkem a celoživotním basketbalistou. Moje další činnost v rámci sportu prolnula i další témata, když jsem byl více než 10 let prezidentem extraligového BK Pardubice a tehdy se pardubický basket nacházel ve svízelné finanční situaci – a rozhodovali jsme, že zůstane pouze mládežnický basketbal… V té době jsem byl i předsedou Arbitrážní komise České basketbalové federace.   Jsem velice rád, že se nám podařilo zajistit skutečně špičkové odborníky na dohodnutá témata, včetně ctihodného zahraničního experta na tuto problematiku.

V prvním bloku, nazvaném Aktuální stav právní úpravy v oblasti sportu a jeho financování vystoupila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová k diskutované novele zákona o podpoře sportu (tj. nový sněmovní tisk č. 590), který je od 3.9.2015 v dolní komoře českého Parlamentu.

Posluchače pochopitelně zaujalo i vystoupení náměstkyně ministra financí sekce Mgr. Simony Hornochové na téma Loterie a sport, zdanění loterií, protože sport není jen o soutěžení, resp. zápolení v duchu fair play, ale i o právu – a stále více o penězích, tedy o financování. V další části jsme se věnovali rozhodčímu řízení před Rozhodčí komisí ČOV, ale i před Arbitrážním soudem pro sport v rámci působnosti Mezinárodního olympijského výboru.    Atribut mezinárodní konference nám dodal ctihodný soudce z Velké Británie pan Michael Beloff. Ostatně tohoto rozhodce Arbitrážního soudu pro sport při MOV a prezidenta Britské asociace pro sport a právo jsem ráno před akcí slavnostně přijal za přítomnosti předsedy Legislativní rady ČOV pana JUDr. Jana Šťovíčka v Zeleném salonku Kolovratského paláce Senátu Parlamentu ČR (viz samostatné foto).   Nepochyboval jsem o tom, že jako obvykle účastníky zaujme a obohatí prezentace vrchní státní zástupkyně JUDr. Lenky Bradáčové, která krom trestněprávní agendy objasnila i stávající „sportovně-soudní“ judikaturu civilní. Její vystoupení doplnil náměstek ministra vnitra Mgr. Jiří Zmatlík přednáškou na téma „Násilí na stadionech“.    Čtvrtý závěrečný blok byl věnován boji proti dopingu z obou stran, tj. z pohledu Antidopingového práva (JUDr. Jan Šťovíček), a z pohledu sportovce, tedy dvojnásobného olympijského vítěze a sportovního ředitele ČOV Martina Doktora. Podle ohlasů po konferenci, které mi mj. ze svých poznatků telefonicky sdělil předseda ČOV Jiří Kejval, který společně semnou konferenci zahájil, byla akce přínosná a velice pozitivně hodnocená. A to byl i účel našeho setkání, tj. vzájemně se informovat o tom, jak právo pohlíží na sport – a jak postihuje či může trestat nesportovní chování… A také se dozvědět slibné informace legislativní a finanční. I já jsem za senátory slíbil, že jsme po schválení novely loterijního zákona, která přinesla peníze sportovcům i v regionech, připraveni legislativně projednat i další zákony, které přispějí rozvoji – a někde spíše udržení sportovních aktivit.  

O konferenci informovaly na svém webu také Sportovní listy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Miliardové zakázky do firem premiéra už se nebudou opakovat

4:28 Michálek (Piráti): Miliardové zakázky do firem premiéra už se nebudou opakovat

Právě jsem předložil důležitou opravu zákona o veřejných zakázkách. Díky ní premiér ani ministři neb…