Senátor Drahoš: Česko-taiwanské vztahy prosperují v oblasti kultury, vědy i výzkumu

23.06.2024 18:05 | Tisková zpráva

První místopředseda Senátu Jiří Drahoš absolvoval ve dnech 9.-16. června pracovní návštěvu Taiwanu. Cesta měla za cíl prohloubení spolupráce mezi Českou republikou a Taiwanem jako dvěma svobodnými a demokratickými partnery.

Senátor Drahoš: Česko-taiwanské vztahy prosperují v oblasti kultury, vědy i výzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Drahoš

V rámci cesty se místopředseda Drahoš sešel s nejvyššími ústavními činiteli země – prezidentem, premiérem, předsedou Legislativního dvora i řadou ministrů. Zúčastnil se rovněž zahájení výstavy Hrady a zámky v Národním tchajwanském muzeu či zahájení činnosti Českých center v Tchaj-peji. Důležitým aspektem cesty byl také investiční seminář s podnikateli v oblasti polovodičů.

1. místopředseda Senátu Jiří Drahoš uvedl: „Jsem rád, že se podařilo naplnit cíl cesty, a to pokračovat v rozvoji česko-taiwanských vztahů zejména v oblasti kultury, vědy a výzkumu. Velmi kladně hodnotím zejména výsledky investičního semináře pro taiwanské firmy v oblasti polovodičů." Zároveň dodal: „Těší mě, že české a taiwanské vztahy v mnoha oblastech prosperují, s Taiwanem sdílíme prioritu ve vývoji moderních technologií - investice do polovodičů, kvantových počítačů, robotiky, umělé inteligence či vesmírného průmyslu. I proto na Taiwanu posilujeme svou přítomnost otevřením poboček CzechInvestu, naší organizace na podporu investic, a Českých center se zaměřením na kulturu a veřejnou diplomacii.“

1. místopředseda Senátu Drahoš se v rámci své pracovní cesty sešel s řadou nejvyšších taiwanských ústavních činitelů, včetně prezidenta Williama Laie, předsedy Zákonodárného dvora Han Kuo-yu, premiéra Cho Jung-tai či viceprezidentky Hsiao Bi-Khim. Tématy jednání byly dlouhodobá hodnotová i finanční podpora Ukrajiny, podpora ČR v úsilí zapojení Taiwanu do mezinárodních organizací, zmíněno bylo také nedávno přijaté usnesení Senátu, týkající se této problematiky (ZDE). Z rukou šéfa Legislativního dvora Taiwanu obdržel místopředseda Drahoš vyznamenání – Medaili cti za parlamentní demokracii.

Místopředseda Drahoš se dále zúčastnil zahájení výstavy „Hrady a zámky“ v Národním taiwanském muzeu či zahájení činnosti Českých center v Tchaj-peji. Svou činnost České centrum v Tchaj-peji zahájilo výstavou ikonických českých fotografií. Vedle tradičního uměleckého dědictví bude představovat současnou českou tvorbu a hodnoty, z nichž vychází. České centrum dále rozšíří a doplní již probíhající kulturní aktivity České ekonomické a kulturní kanceláře zde působící. 1. místopředseda horní komory Drahoš dodal: „Těší mě, že zahájením aktivit Českého centra v Tchaj-peji došlo k posílení naší diplomatické mise na Taiwanu. Jde o další z důkazů skvělé úrovně česko-taiwanských vztahů.“

Senátní delegace byla tvořena také zástupci Úřadu vlády, Ministerstva průmyslu a obchodu, Akademie věd, Národního muzea, Národního památkového úřadu, Univerzity Karlovy, Vysokého učení technického v Praze, Masarykovy univerzity či Českých center.

Hlavním cílem cesty místopředsedy Drahoše bylo prohloubení spolupráce mezi Českou republikou a Taiwanem ve vědecké oblasti, zejména ve společných projektech zaměřených na polovodiče v souvislosti s investicemi taiwanské společnosti na výrobu polovodičů TSMC ve střední Evropě. Cesta tak navázala na jeho předchozí návštěvu v září 2022 (více ZDE).

Závěry z cesty byly představeny na tiskovém briefingu v úterý 18. června, videozáznam naleznete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Koukám , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 23.06.2024 18:26:20
další taiwanec a politická vyžírka,,A když tak jásá jak se srovná s tím že Taiwan vesele obchoduje s ruskem ??Tady vidíme krivactvi v přímém přenosu,, Pokaždý mluví jinak,,

|  5 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

8:09 Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová …