Senátor Fiala: O nelegálním poskytování stomatologické péče mluvíme už dneska

19.06.2024 19:05 | Zprávy

Projev na 24. schůzi Senátu 19. června 2024 k návrhu zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta

Senátor Fiala: O nelegálním poskytování stomatologické péče mluvíme už dneska
Foto: tomasfiala.cz
Popisek: Tomáš Fiala

Hezké dopoledne, milé kolegyně, vážení kolegové, vážený pane místopředsedo,

stomatologů celkově v České republice asi zřejmě máme tak akorát podle údajů České stomatologické komory. Nepochybně je máme špatně rozmístěné. Oni často jsou ve velkých městech, často jsou v příhraničních oblastech, kde pracují za cash i pro zahraničí... Rovná se: stomatologů na pojišťovnu máme málo.

Máme hodně neregistrovaných pacientů v České republice. Pokud tuhle novelu zákona 95/2004 neumožníme, ti zubaři z východu, o kterých tady mluvíme, prostě projdou přes naši republiku, projdou na západ, projdou na sever. Tam budou přijati.

Mluvíme hodně tady o nelegálních aktivitách, o nelegálním poskytování stomatologické praxe už dneska. Ale to je prostě nelegální záležitost. To je prostě špatně. To je špatně i dneska. Tam někdo selhal. Kontrolní pravomocí jsou nadány kraje a Česká stomatologická komora. Ty kontroly musí probíhat dneska, a nepochybně budou probíhat i do budoucna.

Hovoříme o kontrolním poměru 3:1. Jeden školitel na jednoho, řekněme, frekventanta nebo aprobanta. Já si myslím, že je to maximum. Spíše to bude podle rozhovoru a diskusí s jednotlivými stomatology 1:1, protože ta 3 křesla má málokdo. Dvě křesla výjimečně. Takže předpokládám poměr 1:1.

Jak hovořil pan ministr Válek, já to trochu zesložitím ještě z klinické medicíny s tím dozorem a dohledem. Ono existuje v klinické medicíně totiž něco, čemu se říká dozor. Ten dozor je do 15 minut být přítomen na pracovišti. Pak existuje dohled. To je do 30 minut. Může být mimo pracoviště. Tady asi budeme potřebovat a požadovat od ministerstva, aby přesně vyhláškou specifikovali tuhle situaci i u stomatologů.

Na závěr si dovoluji poděkovat, jsem jedním z připodepsaných pod tím původním senátním návrhem. Děkuji, pane místopředsedo, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyni Seitlové a panu kolegovi Václavcovi, protože ten si s tím prošel určitá martyria, s tímhle zákonem.

Děkuji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Ach jo, Česká televize

18:05 Laudát (KAN): Ach jo, Česká televize

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na reportáž České televize ke Dni obětí komunismu