Senátor Grulich: Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

10.10.2024 12:12 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novele zákona o návykových látkách

Senátor Grulich: Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy
Foto: top09.cz
Popisek: Jan Grulich

Slyšeli jste někdy o HHC? CBD? Kratomu? HHC-P? Nikotinové sáčky? Všechny výše uvedené látky byly až do svého zákazu volně přístupné dětem. Nepodléhaly žádné regulaci. Přitom tyto látky mají podobné účinky jako marihuana, jen kvůli legislativě, která nedokáže tak rychle reagovat, jsou dlouhé měsíce, někdy roky, prodejné zcela bez jakékoliv regulace, a tak dostupné dětem.

Stačí fígl, dát na krabičku nápis – sběratelský předmět. Když už se po dlouhých měsících, nebo dokonce letech podaří tuto látku regulovat, během měsíce se dostaví na trh jiný nový derivát a kolečko může začít znovu. A černému obchodu se daří, kratomu se ročně prodává v ČR stovky tun.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 8634 lidí

Tento boj byl tedy naprosto nefunkční. Senát proto chválil změnu zákona o návykových látkách, která má naopak umožnit prodej těchto méně rizikových psychomodulačních látek legálně, ale s přísnou regulací a ochranou, aby tyto látky nemohly kupovat děti. Dospělí si v Česku budou moci tedy legálně koupit lehké drog,y jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC.

Látky s psychoaktivním účinkem má zákon rozlišit podle rizikovosti a ochránit před nimi právě děti. Tento zákon má také umožnit regulaci návykových látek, které jsou teď v šedé zóně, volně dostupné na trhu, ale taky jsou na černém trhu a nejsou regulovány.

Tyto látky budou označeny jako takzvané psychomodulační. Jejich seznam se v čase může rychle měnit. Prodej bude možný jen ve specializovaných prodejnách, kde bude muset prodejce ověřit věk kupujícího. U online prodeje má fungovat dvoufázové ověření věku – tedy nejen při samotném online prodeji.

Kdo bude chtít prodávat psychomodulační látky online, bude muset mít i kamennou prodejnu se speciálním povolením. ?O prodeji budou muset být vedeny záznamy, aby byly kontrolovatelné. Nebude povolen ani prodej ani výdej psychomodulačních látek přes prodejní automaty.

Na trhu budou zakázané návykové látky, vzhledem připomínající potraviny, třeba cukrovinky, čokoládu, bonbony, sušenky či trvanlivé pečivo, nebo vzhledem připomínající hračku či jiný výrobek, určený dětem. Je to reakce na aféru s prodejem bonbonů s obsahem HHC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Nahrady

Dobrý večer, pane ministře, chci se zeptat, zda Vám přijde v pořádku do budoucna náhrada první dámě za výlohy spojené a její činností pro stát v částce cca 100 000,- Kč měsíčně? Opravdu, v dnešní době? Nechci být vulgární, ale v dnešní době, kdy spoustu lidí neví kudy kam a je to tragické, Vám to př...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 15 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Další zúžení seznamu náročných profesí vůbec neodpovídá realitě

15:14 Michálek (Piráti): Další zúžení seznamu náročných profesí vůbec neodpovídá realitě

Umíte si představit člověka hodně přes šedesát v těžkém průmyslu? My ne. Piráti ve vládě prosazovali…