Senátor Krsek: Kontrolní mechanismus evidentně selhává

19.06.2024 20:07 | Zprávy

Projev na 24. schůzi Senátu 19. června 2024 k návrhu zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta

Senátor Krsek: Kontrolní mechanismus evidentně selhává
Foto: SEN 21
Popisek: Martin Krsek

Ctěný pane místopředsedo, ctěné kolegyně, ctění kolegové,

včera jsem se zúčastnil zdravotního výboru, abych některé své pochybnosti ještě konfrontoval před dnešním jednáním s jeho členy a s předkladateli této novely. Musím říci, že si jejich aktivity cením, aktivity, která tedy se snaží řešit nedostatek zubařů v některých oblastech České republiky. Sám jsem hlasoval pro tuto novelu, když byla při druhém čtení tady u nás v Senátu. Ovšem potom se ke mně dostaly zase z okruhu mých přátel zubařů, jak říkáme, tristní zkušenosti z našeho regionu. Tady cítím povinnost upozornit na rizika, která uvolnění podmínek pro práci lékařů ze třetích zemí přináší pro pacienty.

Byť tedy podle současné legislativy tyto podmínky jsou přísnější, už nyní dochází k jejich obcházení. Evidentně selhává kontrolní mechanismus. Bez jeho posílení lze předpokládat, že tedy po schválení této novely těch případů zneužívání neaprobovaných zubařů ze zahraničí, jako levné pracovní síly, přibude. Navíc pacient v tomto systému, který je nastaven, se pacient ani nemusí dozvědět, že ho ošetřuje stážista, nikoliv tedy lékař, který prošel českou aprobační zkouškou, že tedy nemůže mít jistotu, že jeho znalosti a dovednosti, toho ošetřujícího lékaře, odpovídají tuzemskému standardu. To jsou, myslím, slabá místa, která v této novele nejsou pokryta.

Základní problém, jak jsem ho tedy zavnímal z těch zkušeností, je v dohledu nad těmi stážisty. Novela tedy prodlužuje možnost práce pod dohledem akreditovaného zubaře ze 6 měsíců současných až na 3 roky, což je nejzazší termín, kdy musí absolvovat stážista tu odbornou zkoušku, aby mohl v Česku ordinovat samostatně. Tady potom ukazuje letos odhalený případ z mého senátního obvodu, že probíhá ten dohled nezřídka pouze formálně.

Je to tedy příklad práce načerno, my už jsme se o ní tady bavili, není to tedy úplně ten příklad, který tady popisujeme, ale de facto situace je stejná. Na jedné straně je pravděpodobně lékař, tady to není úplně jisté, protože nemá ani nostrifikovaný diplom, který nemá tu aprobační zkoušku, ale tento lékař ze třetí země – nebo lékařka to byla – si založila ordinaci, kde zaměstnala zubařku-důchodkyni.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Ach jo, Česká televize

18:05 Laudát (KAN): Ach jo, Česká televize

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na reportáž České televize ke Dni obětí komunismu