Senátor Nytra: Pokud chceme zabránit navýšení minimální mzdy pro příští rok, hlasujme

25.07.2024 16:05 | Monitoring

Projev na 27. schůzi Senátu ČR 25. července 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce.

Senátor Nytra: Pokud chceme zabránit navýšení minimální mzdy pro příští rok, hlasujme
Foto: Facebook
Popisek: Zdeněk Nytra

Děkuji, vážený pane předsedo, vážený pane ministře, vážené dámy, vážení pánové. Bylo tady zmíněno, že s tím návrhem, bavíme se o zrušení zaručené mzdy, nesouhlasí Českomoravská komora odborových svazů. Asi by bylo korektní zároveň zmínit, že zrušení zaručené mzdy v soukromém sektoru podporují a požadují Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a zároveň Svaz průmyslu a dopravy, abychom měli obě strany toho sociálního dialogu.

Vaším prostřednictvím, pane předsedo, bych pana senátora Canova upozornil, že 9500 hasičů pracuje v 24hodinových směnách. Nemám pocit, že by to nefungovalo. Má na mysli profesionální hasiče HZS ČR. Ta poznámka směrem k doktorům, mimochodem, je to taky výsledek dialogu mezi ministerstvem zdravotnictví a lékařskými organizacemi...

Plně podporuji ten návrh pana senátora Klementa a určitě podpořím ten návrh, jak k nám doputoval z Poslanecké sněmovny.

Chtěl bych tady zmínit ještě jednu věc. My jsme se dohodli většinově na žádost pana ministra, abychom to projednávali už dnes, ne až příští týden, kdy byla plánována schůze, protože z důvodu, tak aby ministerstvo financí bylo schopno dostát zákonným požadavkům a stanovilo minimální mzdu pro příští rok nebo podklady pro příští rok, tak, aby tato novela nabyla účinnosti, pokud možno, už od 1. srpna. V té situaci my navrhujeme schválit pozměňovací návrh a vrátit do Poslanecké sněmovny tuto novelu v době, kdy má Poslanecká sněmovna prázdniny, sejde se někdy koncem srpna. Ne že by se nemohli svolat, ale asi bude problém, protože jsou rozlétáni po světě, rozježděni a tak dále. Chceme mít účinnost tohoto zákona od 1. října, kdy už de facto nepůjde stanovit tu minimální mzdu?

Pokud chceme zabránit navýšení minimální mzdy pro příští rok, hlasujme pro pozměňovací návrh. Já tedy určitě ne, já podpořím sněmovní návrh. Děkuji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: 100 let odborné knihovny zaměřené na slavistiku

16:14 Ministr Baxa: 100 let odborné knihovny zaměřené na slavistiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stoletému výročí založení Slovanské knihovny.