Senátor Nytra: Zrušení zaručených mezd posílí vyjednávací pozice zaměstnanců

30.07.2024 15:06 | Monitoring

Senátorky a senátoři se ve čtvrtek 25. července sešli na 27. schůzi horní parlamentní komory.

Senátor Nytra: Zrušení zaručených mezd posílí vyjednávací pozice zaměstnanců
Foto: Facebook
Popisek: Zdeněk Nytra

Na programu mají návrh novely zákoníku práce, petici s názvem Diskriminační podpora v zemědělství nebo rámcovou dohodu mezi EU a Chile. Projednána bude také zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2023, balíček ke zlepšení podmínek stáží nebo doporučení Rady k hospodářské a sociální politice, politice zaměstnanosti a strukturální a rozpočtové politice Česka.

„Klíčovým bodem dnešní schůze je projednání návrhu novely zákoníku práce, které bylo přesunuto o necelý týden dopředu s cílem, aby novela mohla vstoupit v platnost již od 1. srpna letošního roku. Tento termín je zásadní pro stanovení minimální mzdy pro příští rok. Drtivá většina našeho klubu podporuje verzi novely, která k nám přišla ze Sněmovny, včetně zrušení zaručené mzdy v soukromém sektoru. V současné době, kdy Česká republika čelí nedostatku pracovních sil a trh práce je poddimenzovaný, nepředpokládáme, že by toto opatření s sebou neslo významná rizika; naopak věříme, že novela posílí vyjednávací pozice zaměstnanců a přispěje k flexibilnějšímu pracovnímu trhu,“ uvedl Zdeněk Nytra, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09.

Poslanci ve Sněmovně schválili návrh novely koncem června. Úprava zákona nově definuje minimální mzdu jako součin predikce průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství na následující kalendářní rok a koeficientu pro výpočet minimální mzdy•Referenční, respektive cílová, přiměřená minimální mzda je stanovena ve výši 47 % průměrné hrubé mzdy v národním hospodářství. Novela zároveň ruší právní úpravu zaručené mzdy – nově se upravuje pouze zaručený plat tak, že zvýšená ochrana se bude vztahovat pouze na zaměstnance ve veřejné sféře. Za účelem snížení byrokratické zátěže se také vypouští některé administrativní povinnosti zaměstnavatele jako například vytvářet písemný rozvrh čerpání dovolené.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Lidi v zasažených oblastech nenecháme bez pomoci

21:05 Ministr Jurečka: Lidi v zasažených oblastech nenecháme bez pomoci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k povodním