Senátor Václavec: Minimálně pro 1,5 milionu obyvatel nemáme zubního lékaře

19.06.2024 16:21 | Zprávy

Projev na 24. schůzi Senátu 19. června 2024 k návrhu zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta

Senátor Václavec: Minimálně pro 1,5 milionu obyvatel nemáme zubního lékaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za hnutí ANO Ladislav Václavec

Děkuji za slovo, vážený pane předsedo, pane ministře, drahé kolegyně, milí kolegové, milí gymnazisté z Krnova, kteří tady shodou okolností jsou, jsou to naši budoucí zubaři, možná i budoucí senátoři. Všechny vás vítám.

Nebudu opakovat význam toho zákona, myslím si, že je velmi důležitý, protože opravdu v ČR minimálně pro 1,5 milionu obyvatel nemáme zubního lékaře.

Co je opravdu katastrofální, podle čísel samotné Stomatologické komory je ve věku 65 až 90 let přesně 1166 zubních lékařů. Při počtu toho, že každý z těchto starších stomatologů má v péči zhruba průměrně 2300 obyvatel, se dostáváme k číslu, že během 5 let se počet obyvatel, kteří nebudou mít zubaře, může zvýšit až na 2,5 milionu.

Nechci se zabývat tím návrhem, dělali jsme ho tady společně. Myslím si, že ten návrh je dobře vypracovaný, kromě nás senátorů a senátorek, kteří jsme se na tom podíleli, byli u toho i pan exprezident Pekárek ze Stomatologické komory nebo bývalý prezident Stomatologické komory, pan primář Beran, byla tam paní šéfka IPVZ. Ten návrh byl dělaný společně.

Chtěl bych se dotknout jenom několika věcí, protože samozřejmě ostrý nesouhlas dal pan prezident Stomatologické komory Šmucler, který tuto situaci zcela neguje, neguje to, že ti zubaři chybí. Naopak tvrdí, že jich je dostatek. Zejména na Bruntálsku.

Mě v těch vyjádřeních nazývá, teď už jsem na to zapomněl, ano, za oligarchu a vlastníka ambulancí. To vůbec není pravda. Mám tady podporu, kterou napsali starostové měst Bruntálska a Krnovska. Nejsem žádný oligarcha ve zdravotnictví, jsem ředitelem krajské nemocnice. Je pravdou, že pod touto krajskou nemocnicí jsme začali budovat síť stomatologických ambulancí s 2 křesly, abychom mohli těm pacientům nabídnout péči, která tam chybí.

V bruntálském okrese, který má 92 tisíc obyvatel, chybí péče pro stomatologa 20 tisíc lidem. Chceme na našich 10 křeslech pomoci aspoň 15 tisícům lidem. Máme spočítáno, že tento zákon nám pomůže přijmout 10 zahraničních lékařů ze třetích zemí, ať jsou to uprchlíci z Ukrajiny nebo uprchlice, kteří jsou na našem území, nebo stomatologové, zejména z postsovětských republik, kteří mají o tuto práci zájem.

Chtěl bych se jenom krátce dotknout pozměňovacích návrhů, které nakonec komora nakonec poslala, i když od začátku jsme chtěli i pana prezidenta Šmuclera, aby se na tom podílel, nikdy nepřišel. Jenom vysvětlím dvě věci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Vytvořením nové sekce zajistíme podmínky pro rozvoj jaderné energetiky

20:03 Ministr Síkela: Vytvořením nové sekce zajistíme podmínky pro rozvoj jaderné energetiky

Na Ministerstvu průmyslu a obchodu bude od 1. července 2024 zřízena nová Sekce jaderné energetiky a …