Senátor Vystrčil: Český Senát zastává svou roli nejen velmi dobře, ale navíc slušně

10.10.2024 13:09 | Monitoring

Plénum Senátu se včera sešlo na své poslední schůzi ve 14. funkčním období. Součástí programu byla i tradiční Zpráva předsedy horní parlamentní komory o činnosti Senátu v tomto období. Předseda Miloš Vystrčil zhodnotil uplynulé dvouleté funkční období a zdůraznil, jaké důležité role Senát zastává. Podle něj horní komora plní svou roli dobře a slušně.

Senátor Vystrčil: Český Senát zastává svou roli nejen velmi dobře, ale navíc slušně
Foto: ČT24
Popisek: Přeseda Senátu Miloš Vystrčil

„První role Senátu souvisí s tím, že v našem ústavním systému máme roli poradní. Zhruba u poloviny zákonů, které vracíme do Poslanecké sněmovny s tím, jak by se daly zlepšit, nám poslanci dávají za pravdu. Druhá role je role strážce. Užitečnost Senátu třeba v tom, že si nikdo netroufne měnit ústavní zákony a hodnotový systém bez našeho souhlasu, je nepopiratelná. Třetí role Senátu je role ochránce. Roli ochránce senátoři plní nejen ve svých regionech, kde často řeší problémy místních obyvatel, ale také při ochraně základních principů, na kterých je naše země postavená – ať už je to ochrana lidských práv a svobod či systému parlamentní a zastupitelské demokracie,“ řekl předseda horní komory Miloš Vystrčil v projevu k závěrečné hodnotící zprávě 14. funkčního období.

„Vím, že máme rezervy a mohli bychom být ještě lepší. Jsem však přesvědčen, že český Senát zastává svou roli nejen velmi dobře, ale navíc slušně,“ dodal Vystrčil. Na závěr také poděkoval končícím senátorkám a senátorům, kteří neobhajovali, nebo neobhájili svůj mandát v letošních volbách do Senátu.

Celý textový přepis Zprávy předsedy Senátu o činnosti horní komory za 14. funkční období naleznete na webových stránkách Senátu ZDE.

První schůze v novém funkčním období se bude konat ve středu 30. října 2024 od 10 hodin.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Nahrady

Dobrý večer, pane ministře, chci se zeptat, zda Vám přijde v pořádku do budoucna náhrada první dámě za výlohy spojené a její činností pro stát v částce cca 100 000,- Kč měsíčně? Opravdu, v dnešní době? Nechci být vulgární, ale v dnešní době, kdy spoustu lidí neví kudy kam a je to tragické, Vám to př...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 26 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Senátor Vystrčil: Český Senát neplní svou roli . Řídí se stranickovsti a pokyny z EU a USA na ukor státu a aobčanů, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 10.10.2024 14:01:19

|  5 |  0

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Další zúžení seznamu náročných profesí vůbec neodpovídá realitě

15:14 Michálek (Piráti): Další zúžení seznamu náročných profesí vůbec neodpovídá realitě

Umíte si představit člověka hodně přes šedesát v těžkém průmyslu? My ne. Piráti ve vládě prosazovali…