Senátor Wagenknecht: Poplatky za předčasné splátky nedávají žádný smysl

04.09.2024 16:04 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zpoplatnění předčasného splacení hypoték.

Senátor Wagenknecht: Poplatky za předčasné splátky nedávají žádný smysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Lukáš Wagenknecht

Od začátku září nesmyslně zdražuje předčasné splacení hypotéky.

Dostupnost bydlení zejména pro mladé rodiny, ale i pro kohokoliv jiného, je v dnešní době velký problém. Dokonce existují kroky, které naopak pořízení vlastního bydlení občanům komplikují.

Jedním z nich jsou nová pravidla pro předčasné splacení hypoték, která nově platí od září. Podle mého názoru je o to horší, že takové změny přichází v době, kdy na nás všechny dopadají změny konsolidačního balíčku.

Zdražení hypoték předcházela novelizace zákonů v souvislosti s rozvojem finančního trhu z pera Ministerstva financí pod vedením ODS. Zavedení poplatků za předčasné splacení hypotéky posílilo postavení bank na úkor jejich klientů.

Mně osobně takový návrh připadá nemorální v době, kdy české banky mají dlouhodobě jedny z nejvyšších bankovních poplatků, realizují miliardové zisky, chytře se vyhnuly placení mimořádné daně z nadměrných zisků, kterou ministerstvo financí zatížilo také energetické společnosti, které daně zaplatily. Vlastně to vypadá, že takové zákony ministr financí píše na míru bankám.

Podle mě a kolegyně Hany Kordové Marvanové poplatky za předčasné splátky jednoduše nedávají žádný smysl a pouze zhoršují postavení spotřebitele. Proto jsme v při projednávání v Senátu navrhli pozměňovací návrh, který by ponechal předchozí úpravu bez poplatků.

Náš návrh bohužel neprošel pouze o dva hlasy. Jediní kdo byli proti byli senátorky a senátoři z klubu ODS a TOP 09. Náš návrh budeme předkládat opakovaně, až do Senátu doputuje novela zákona, která tuto problematiku upravuje.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdechovský (KDU-ČSL): Proč je Izrael pro Evropu tak důležitý?

22:01 Zdechovský (KDU-ČSL): Proč je Izrael pro Evropu tak důležitý?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu Izraele v boji proti terorismu