Zamrazilová: Loňský rok nebyl špatný, a přesto vznikl strukturální deficit

17.04.2020 15:19 | Zprávy

Projev na 20. schůzi Senátu 17. dubna 2020 k návrhu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti

Zamrazilová: Loňský rok nebyl špatný, a přesto vznikl strukturální deficit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová

Děkuji za laskavost.

Velmi krátce, dvě minuty maximálně, déle to nebude. Já jsem chtěla jen reagovat na paní ministryni ohledně toho, jak jsem získala odhad toho, že v roce 2025 bude zadluženost přes 40 % HDP, pokud ta úprava bude přijata. Je to naše nejnovější studie, která by už teď měla být na webu. Moje osobní výpočty vycházely ještě hůře, nicméně kolegové se opravdu snažili být co nejkorektnější a opravdu tak, aby výpočty nebyly napadnutelné. Ale v roce 2027 bychom měli v každém případě zadlužení nad 40 % HDP. My jsme úplně od začátku, když jsem s paní ministryní byla v kontaktu osobním, na vládě a potom v našich stanoviscích, která vydáváme každý čtvrtrok, my jsme v každém stanovisku apelovali na to, aby vláda v dobrých časech šetřila a vytvářela si prostor pro časy horší. Říkali jsme, že nikdy nejsou, stejně jako žádná krize netrvá věčně, tak ani dobré časy netrvají věčně.

A tady si jenom dovolím říci jedno číslo. Je to z dubnové makropredikce ministerstva financí. A loňský rok nebyl špatným rokem. A přesto tady již vznikl právě ten strukturální deficit 1 % HDP. Tzn. že ve veřejných financích je prostě zabudovaná strukturální nerovnováha a po přijetí tohoto zákona, o kterém nepochybuji, že přijat bude, i pokud by zde přijat nebyl, je mi naprosto jasné, že ta 101 se najde, paní ministryně hovoří o tom, že má exekutivní zodpovědnost, já to naprosto respektuji, já nemám exekutivní pravomoci, ale cítím zodpovědnost za budoucnost, udržitelnost veřejných financí.

A proto, i když vím, že je to zbytečné, tak chci prostě říci maximum a chci boj prohrát čestně, i když vím, že ho prohraji skoro jistě.

Děkuji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

22:41 Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

Úspěšné české juniorské reprezentantky ve veslování Eva Slepičková a Michaela Uličná dorazily dnes n…