Senátorka Seitlová: O chybějící základní zdravotní péči slyšíme a čteme pravidelně

19.06.2024 15:14 | Zprávy

Projev na 24. schůzi Senátu 19. června 2024 k návrhu zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta

Senátorka Seitlová: O chybějící základní zdravotní péči slyšíme a čteme pravidelně
Foto: zeleni.cz
Popisek: Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)

Vážený pane předsedo, vážení páni místopředsedové, vážený pane ministře, dámy a pánové, milé kolegyně, kolegové.

Předstupujeme před vás s panem senátorem Václavcem dnes již potřetí. Potřetí, ale myslím si, že s velmi dobrou zprávou, věřím, že i dobrým návrhem, jehož cílem je zlepšit dostupnost zdravotní péče v oboru zubního lékařství, která je zejména v některých okrajových regionech naší země dlouhodobě velmi špatná.

Pravidelně slyšíme a čteme o problému chybějící dostupné základní zdravotní péče. Sledujeme dlouhé fronty na registraci u zubařů, kteří otevírají své ordinace v regionech. Ministerstvo zdravotnictví dostalo za posledních let 5, za posledních 5 let více než 15 tisíc stížností na nedostupnost základní zubařské péče. To je 3 tisíce stížností ročně. Celkem ministerstvo dostalo přes 20 tisíc stížností, ale těch 15 tisíc bylo právě na nedostupnost základní zubařské péče.

Jsme svědky, a někdy i konfrontováni, se zoufalstvím zástupců samospráv, kteří nabízejí bydlení, nabízejí zařízení ordinace nebo výhodné půjčky pro zubaře do jejich obcí. Přesto je nemohou najít. Odhaduje se, že bez registrace u zubního lékaře je dnes kolem 2,6 milionů občanů. To znamená, že když jste bez registrace, ta možnost preventivní prohlídky je téměř nulová. Týká se to také hlavně dětí. Víme, že tam právě je potřeba té preventivní prohlídky naprosto zásadní.

My jsme se s panem senátorem obrátili na naše kraje a požádali jsme je, aby nám sdělili, jaká je situace u nich, abychom měli konkrétní informace. Z těchto konkrétních informací vyberu jen několik údajů pro představu, jak ta situace vypadá.

Jen v Moravskoslezském kraji ukončilo praxi za posledních 5 let 41 zubařských ordinací. Nejhorší je situace v okrese Nový Jičín. Víme, že i několik desítek obcí v tomto kraji nad 2 tisíce obyvatel nemá zubní ambulanci. Je to například Mořkov, Veřovice, Jeseník nad Odrou, Hradec nad Moravicí, nebo dokonce Suchdol nad Odrou. Vážná situace je také v Jihomoravském kraji, kde máme vysoký počet zubařů v opravdu vysokém věku, i v tom, který je daleko nad výší toho, co se bude požadovat v důchodovém systému za 50 let. V Jihomoravském kraji máme 76 zubařů starších 70 let. Například jenom v okrese Hodonín je jich 24. V Libereckém kraji klesl počet poskytovatelů bez náhrady za posledních 5 let o 36.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Vytvořením nové sekce zajistíme podmínky pro rozvoj jaderné energetiky

20:03 Ministr Síkela: Vytvořením nové sekce zajistíme podmínky pro rozvoj jaderné energetiky

Na Ministerstvu průmyslu a obchodu bude od 1. července 2024 zřízena nová Sekce jaderné energetiky a …