Skopeček (ODS): Válka vždy nejvíce dopadá na nevinné běžné obyvatele

24.02.2022 19:57 | Zprávy

Projev na 13. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. února 2022 – Stanovisko Poslanecké sněmovny k ruské agresi proti Ukrajině

Skopeček (ODS): Válka vždy nejvíce dopadá na nevinné běžné obyvatele
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Jan Skopeček (ODS)

Vážená paní předsedkyně, pane premiér, kolegyně, kolegové,

jednak děkuji za ta předešlá vystoupení, vážím si velmi i slov opozice a dovolte, abych i za celý poslanecký klub občanských demokratů jednoznačně odsoudil akt vojenské agrese Ruské federace vůči Ukrajině. Nepřátelské kroky Ruské federace vůči Ukrajině, které dnešní ráno vyvrcholily bezprecedentním narušením suverenity Ukrajiny, nemají a nemohou mít žádné ospravedlnění. Jsou v hrubém rozporu nejen s mezinárodním právem, právem každé země na svrchovanost, ale jsou v rozporu s mezinárodním systémem založeným na mírovém soužití a spolupráci suverénních států.

Mezinárodní systém suverénních států, které kooperují a usilují o svůj rozvoj ve spolupráci se zahraničními partnery, je systémem, jehož výhody jsou zjevné. Je to systém, který vyhovuje zájmům České republiky a já doufám, že i většiny civilizovaného světa. Ruská federace zvolila naopak cestu síly, agrese a útoku proti suverénnímu státu. Rozhodnutí ruského vedení způsobí výrazné, nenapravitelné škody Ukrajině, zvyšuje bezpečnostní rizika v celém našem regionu a jsem přesvědčen, že v konečném důsledku poškodí i samotného agresora, tedy Rusko a jeho lid. Pokud tedy ještě Rusko vůbec někoho poslouchá a slyší, vyzýváme ho, aby i ve svém vlastním zájmu od současné agrese co nejrychleji upustilo.

Celá Evropa a Rusko zejména z historie velmi dobře ví, co je to válka a jaké hrůzy, materiální škody, ale především lidské utrpení přináší. Je zřejmé, že i s naší vlastní unikání historickou zkušeností 20. století nemůžeme v těchto dnech a hodinách mlčet. Nesmíme současnému vývoji nečinně přihlížet. Musíme využít veškeré efektivní prostředky k tomu, abychom Ukrajině maximálně pomohli a aby Ruská federace za svou agresi nesla patřičné důsledky. Válka vždy nejvíce dopadá na nevinné běžné obyvatele. Lidské utrpení a ztráty jsou již hlášeny. Přejme si, abych jich v následujících dnech bylo co nejméně. Poslanecký klub občanských demokratů samozřejmě podpoří usnesení, které tady bude načteno. Děkuji za pozornost a vyjadřuji Ukrajině maximální sounáležitost.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mazur (Piráti): Praha letos podpoří inovační akce dvěma miliony korun

18:05 Mazur (Piráti): Praha letos podpoří inovační akce dvěma miliony korun

Pražští radní schválili dotace na dvě akce v oblasti inovací, které se uskuteční letos na podzim v P…