Šmarda (SOCDEM): Chceme obnovit Sociální demokracii jako relevantní stranu

20.06.2024 18:30 | Zprávy

Povolební rozhovor s Michalem Šmardou zveřejněný na oficiálních webových stránkách SOCDEM.

Šmarda (SOCDEM): Chceme obnovit Sociální demokracii jako relevantní stranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Šmarda

Jak jste prožíval volební víkend? 
 
V neděli jsem byl od odpoledne spolu se svými kolegy, spolupracovníky, členy strany, sympatizanty a dobrovolníky ve volebním štábu v Lidovém domě. První dojmy a emoce jsme tedy sdíleli společně. 
Vzhledem k čekání na výsledky to byl dlouhý večer a noc, kdy jsem moc nespal, protože již druhý den jsem měl od rána další program. Se členy předsednictva jsme se dohodli, že nebudeme dělat ukvapené závěry a další postup schválíme na schůzi grémia ve čtvrtek po volbách, což se stalo. Výsledek mě moc mrzel. Byla to tvrdá rána.
 
Co čeká Sociální demokracii po volebním neúspěchu? Vyvozujete jako předseda odpovědnost? 
 
Necelé 2 % jsou jednoznačně neúspěch. Byla by ale chyba, kdybychom z toho vinili jen lídra kandidátky Lubomíra Zaorálka. Přijal jsem za evropské volby plnou odpovědnost. Stejně jako ostatní členové grémia. Tak se prostě férový předseda zachovat musí. Nyní je čas najít cestu, jak vybřednout z průšvihu. Proto jsem požádal grémium strany a předsednictvo o neprodlené zahájení příprav na sjezd, který se uskuteční ihned po krajských a senátních volbách, nejpozději 12. října.
 
Na sjezdu se strana musí rozhodnout jak dál. Já jsem přesvědčen, že máme jít cestou evropské moderní sociálně demokratické strany hájící práva všech pracujících, rodin i seniorů. Jsem přesvědčen, že máme hájit zaměstnance i drobné živnostníky. Máme bojovat proti nacionalismu a extremismu, stejně jako proti pravici. Ale vím, že jsou i lidé, kteří chtějí, abychom se vydali směrem k národnímu socialismu a konzervativním a hodnotám. Je třeba tuto debatu konečně vyřešit.
 
Jaká čeká Sociální demokracii budoucnost?
 
Osobně jsem proti jakémukoliv spojování Sociální demokracie s komunisty nebo nacionalisty. Vím, že je to pro řadu lidí lákavá zkratka. Historicky to zde již bylo a toto bych velmi nerad. Už kvůli našim předkům. Přesto názorový směr, který mluví o spolupráci s KSČM nebo ANO a SPD vnímám a jeho zastánci mají právo se pokusit pro svou koncepci na sjezdu získat podporu.
Věřím, že zájem nás všech je stejný, chceme obnovit Sociální demokracii jako relevantní stranu, která se podílí na tom, abychom jako společnost nebyli orientovaní pouze podle zisku skupiny nejbohatších, ale abychom brali ohled i na potřeby rodin, seniorů a dalších. Proto je třeba, aby každý, byť se mnou nemusí ve všem souhlasit, se v tuto chvíli zapojil do zářijových krajských a senátních voleb. 
 
Co se v kampani nepovedlo? 
 
Určitě není správné neúspěch házet na jednotlivce. Ať už je to lídr, šéf kampaně nebo kdokoli další. Odpovědnost je společná.
Je jasné, že kampaň byla špatně zacilena a v lidech nevzbudila pozitivní odezvu.
 
Proč se vám nepodařilo přilákat víc voličů, jsou levicová témata již překonána?
 
Levicová témata nejdou a nikdy nemohou být překonána. Prostě musíme být věrohodnější, přesvědčivější a celkově lepší. Vím, že to není lehké, ale je to na nás.
 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

8:09 Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová …