Šmarda (SOCDEM): Pět milionů pracujících – pět milionů práv!

06.09.2024 16:33 | Monitoring

Vznikla petice za důstojný zákoník práce. Spravedlivé a důstojné pracovní podmínky pro více než pět milionů pracujících žádá společná petice levicových stran.

Šmarda (SOCDEM): Pět milionů pracujících – pět milionů práv!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SOCDEM Michal Šmarda

Impulsem k tomu jsou další navrhované změny v zákoníku práce, které dále snižují právní ochranu zaměstnanců.

„Rozhodli jsme se upozornit na zhoršující se situaci zaměstnanců. Na neakceptovatelné návrhy v zákoníku práce upozorňujeme po celou dobu jejich projednávání. Nyní jsme se rozhodli, že se Sociální demokracií oslovíme i zástupce Zelených, Budoucnosti, Levice a Idealistů ke společnému zorganizování petice, která na nepříznivý trend reaguje,“ uvedl předseda SOCDEM Michal Šmarda. 

„V předkládané novele zákoníku práce nám vadí delší zkušební doba a kratší výpovědní lhůta, kdy na shánění nové práce budou mít odcházející zaměstnanci v některých případech jen jeden měsíc. Chceme ale především zabránit tomu, aby se prosadil návrh poslanců z ODS a TOP09 a do novely byla zařazena také výpověď bez udání důvodu. To by znamenalo faktickou likvidaci zákoníku práce a vrátilo by nás to do 19. století,“ shodli se zástupci uvedených stran.

Strany, které se k petici připojily, vyjádřily své znepokojení v několika bodech. Těmi jsou zmíněná menší ochrana před výpovědí, nižší výplaty za přesčasy a práci v noci, o víkendech nebo o svátcích, nejistota pracovních smluv a podmínek a změny, které mohou vést až k úplné likvidaci právní ochrany pracujících. 

Petici budou moci občané podepsat v online podobě nebo fyzicky na petičních stáncích, které budou na řadě míst po celé České republice.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Oulehlová (ANO): Čtyři roky jsme bojovali proti škrtům v sociálních službách

11:09 Oulehlová (ANO): Čtyři roky jsme bojovali proti škrtům v sociálních službách

Hejtman Petr Kulhánek (STAN) celé uplynulé volební období přehlížel nutnost podporovat a rozvíjet so…