Teska Arnoštová (ČSSD): Ano, šéfe v nemocnici aneb Dá se přežít hospitalizace bez otravy?

04.11.2015 11:01 | Zprávy

ožná by to skutečně byl zajímavý námět na speciální díl populárního pořadu „Ano, šéfe!“. Minimálně by jistě byla vysoká sledovanost takového dílu, kdy obávaný Zdeněk Pohlreich stráví několik dnů v nemocniční kuchyni a svou typicky nevybíravou mluvou hodnotí tamní gastronomický zážitek. Jistě, na jídlo jako od šéfkuchaře z Alcronu by asi nenarazil v žádné české nemocnici. Jenže to ani není možné, podmínky jsou samozřejmě úplně jiné, stejně jako servírované jídlo. A vše se logicky odvíjí od rozpočtu, který je omezený.

Teska Arnoštová (ČSSD): Ano, šéfe v nemocnici aneb Dá se přežít hospitalizace bez otravy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Teska Arnoštová

Možná proto ani žádný takový díl kuchařské reality show z nemocničního prostředí nikdy nevznikne, kuchyně v nemocnicích a kuchyně v soukromých restauracích se co do podmínek jednoduše srovnávat nedají. Na druhou stranu ona zakořeněná představa široké veřejnosti, že v českých nemocnicích se nedá bez úhony najíst a při delší hospitalizaci je dobré pověřit někoho s příbuzenstva propašováním bůčku a jitrnic na pacientský pokoj, je dle mého názoru i názoru kontrolorů – hygieniků mylná.

V květnu tohoto roku jsme na ministerstvu zdravotnictví pověřili hygieniky první plošnější kontrolou nemocniční stravy v českých nemocnicích, porodnicích či domovech pro seniory. Pilotní kontrola se týkala 111 zařízení a závěry hovořily o tom, že v některých porodnicích je jídlo málo pestré a obsahuje špatný poměr živin. Zjištěny byly také další individuální nedostatky. Individuální, nikoliv plošné, a nedostatky, nikoliv selhání.

Obecně lze říci, že nemocniční strava by samozřejmě mohla být v českých nemocnicích lepší. Nejsem naivní, a také jsem jídlo v nemocnici okusila. Ale stejně tak lze obecně konstatovat, že to zdaleka není ta katastrofa, o které se tu šíří mezi veřejností strašidelné příběhy. Nízký rozpočet, kdy většina nemocnic připravuje jídlo na celý den pro jednoho pacienta za cca 70 Kč (někdy více, někdy méně), má i svůj pozitivní efekt. Kuchařské týmy v nemocnicích vaří z místních surovin, navíc vždy čerstvých. To by možná i Zdeněk Pohlreich ocenil.

Pravdou je, že jsme jako širší veřejnost, která se pacienty stává spíše příležitostně, zvyklí na úplně jiné stravování. Doma většinou příliš solíme, zdravé stravě příliš neholdujeme, a o jídlech ve fast foodech ani nemluvě. Je jasné, že nás pak úplně jinak koncipované nemocniční jídlo vyvede z míry.

Jak ale zjistila i kontrola našeho ministerstva, excesy a nedostatky existují. A kontrolovat všechna zařízení průběžně, to je velmi náročné, i když se o to snažíme, plánujeme další kontroly a také doporučujeme nemocnicím, jak svůj jídelníček vylepšit. Pomoci nám ale může i veřejnost, která své podněty může zasílat na emailovou adresu propacienty@mzcr.cz.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak věřit vašemu slibu, že nebudete OPĚT zvyšovat daně?

Sice se distancujete od toho, že kvůli obraně byste jako případná budoucí vláda zvyšovali daně, ale to, že je nebudete zvyšovat jste tvrdili už i před posledními volbami. Co když jen Dvořák řekl pravdu? A mimochodem, kolik jste ušetřili u sebe? Soudě podle toho, že jste zřídili další pozice ministrů...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Kobza: Započala éra rozumu?

15:15 Jiří Kobza: Započala éra rozumu?

Jeden nemusí být zrovna fanatickým stoupencem politického stylu Donalda Trumpa, ale nikdo mu neupře,…