Teska Arnoštová (ČSSD): Ano, šéfe v nemocnici aneb Dá se přežít hospitalizace bez otravy?

04.11.2015 11:01 | Zprávy

ožná by to skutečně byl zajímavý námět na speciální díl populárního pořadu „Ano, šéfe!“. Minimálně by jistě byla vysoká sledovanost takového dílu, kdy obávaný Zdeněk Pohlreich stráví několik dnů v nemocniční kuchyni a svou typicky nevybíravou mluvou hodnotí tamní gastronomický zážitek. Jistě, na jídlo jako od šéfkuchaře z Alcronu by asi nenarazil v žádné české nemocnici. Jenže to ani není možné, podmínky jsou samozřejmě úplně jiné, stejně jako servírované jídlo. A vše se logicky odvíjí od rozpočtu, který je omezený.

Teska Arnoštová (ČSSD): Ano, šéfe v nemocnici aneb Dá se přežít hospitalizace bez otravy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Teska Arnoštová

Možná proto ani žádný takový díl kuchařské reality show z nemocničního prostředí nikdy nevznikne, kuchyně v nemocnicích a kuchyně v soukromých restauracích se co do podmínek jednoduše srovnávat nedají. Na druhou stranu ona zakořeněná představa široké veřejnosti, že v českých nemocnicích se nedá bez úhony najíst a při delší hospitalizaci je dobré pověřit někoho s příbuzenstva propašováním bůčku a jitrnic na pacientský pokoj, je dle mého názoru i názoru kontrolorů – hygieniků mylná.

V květnu tohoto roku jsme na ministerstvu zdravotnictví pověřili hygieniky první plošnější kontrolou nemocniční stravy v českých nemocnicích, porodnicích či domovech pro seniory. Pilotní kontrola se týkala 111 zařízení a závěry hovořily o tom, že v některých porodnicích je jídlo málo pestré a obsahuje špatný poměr živin. Zjištěny byly také další individuální nedostatky. Individuální, nikoliv plošné, a nedostatky, nikoliv selhání.

Obecně lze říci, že nemocniční strava by samozřejmě mohla být v českých nemocnicích lepší. Nejsem naivní, a také jsem jídlo v nemocnici okusila. Ale stejně tak lze obecně konstatovat, že to zdaleka není ta katastrofa, o které se tu šíří mezi veřejností strašidelné příběhy. Nízký rozpočet, kdy většina nemocnic připravuje jídlo na celý den pro jednoho pacienta za cca 70 Kč (někdy více, někdy méně), má i svůj pozitivní efekt. Kuchařské týmy v nemocnicích vaří z místních surovin, navíc vždy čerstvých. To by možná i Zdeněk Pohlreich ocenil.

Pravdou je, že jsme jako širší veřejnost, která se pacienty stává spíše příležitostně, zvyklí na úplně jiné stravování. Doma většinou příliš solíme, zdravé stravě příliš neholdujeme, a o jídlech ve fast foodech ani nemluvě. Je jasné, že nás pak úplně jinak koncipované nemocniční jídlo vyvede z míry.

Jak ale zjistila i kontrola našeho ministerstva, excesy a nedostatky existují. A kontrolovat všechna zařízení průběžně, to je velmi náročné, i když se o to snažíme, plánujeme další kontroly a také doporučujeme nemocnicím, jak svůj jídelníček vylepšit. Pomoci nám ale může i veřejnost, která své podněty může zasílat na emailovou adresu propacienty@mzcr.cz.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marek Novák, MBA byl položen dotaz

Návrat ke kormidlu

Politice Pirátů moc nerozumím, ale není snad přirozené, že opoziční strany doufají v to, že se dostanou k moci? Teda možná mimo SPD, u které mi přijde, že jí vlastně být v opozici vyhovuje. A co se týká ANO. Podle všeho volby vyhrajete, otázkou je, s kým chcete uzavřít koalici? Zdá se, že máte zásad...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Tolik asi k tvrzení Petra Fialy, že na ruské ropě nejsme závislí

14:12 Rajchl (PRO): Tolik asi k tvrzení Petra Fialy, že na ruské ropě nejsme závislí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ropě z Ruska.