Andaluské gaspacho, valencijskou paellu, pomeranč s olivovým olejem a spoustu jiných španělských národních pochutin spolu s bohatým programem připravili žáci Střední odborné školy v Liberci. Škola se tak zapojila do projektu Asociace školních jídelen ČR s názvem Den španělské kuchyně v českých školních jídelnách. Akci ve čtvrtek 22. února přijel podpořit i velvyslanec Španělska v České republice Pedro Calvo-Sotelo Ibaňéz-Martín.
Cílem projektu je představit žákům a studentům českých škol španělskou gastronomii, ale také Španělsko jako zemi s bohatou historií, kulturními tradicemi a zajímavými místy pro cestovní ruch, zemi, s níž pojí Českou republiku nejrůznější vzájemné vazby. V rámci akce připravují v určitý den školní jídelny několika desítek základních a středních škol z celé republiky typické španělské pokrmy a výuka se zaměřuje na poznání Španělska a předání informací o této pro mnohé žáky neznámé zemi.
Na SOŠ v Liberci se do přípravy náročného programu zapojilo několik oborů. Pokrmy připravili pracovníci školní kuchyně s pomocí žáků kuchařského oboru na odborném výcviku a pod dohledem šéfkuchaře španělské ambasády. V prostoru jídelny proběhla prezentace Španělska v nejrůznějších podobách. Žáci obchodní a praktické školy představili španělskou gastronomii, žáci oboru provozní služby zhotovili prezentační koláž a švadleny ušily tradiční oděv. Květinová aranžmá ve španělských barvách vznikla pod rukama zahradníků, výstavku typických španělských předmětů naaranžoval internát. Nechyběla ani výstavka potravin, které se ze Španělska dovážejí a jsou běžně k dostání na tuzemském trhu.
„Spolu s panem velvyslancem jsme si prohlédli areál školy, navštívili žáky některých oborů přímo při výuce, zavítali do dílen, do zahradnictví a plně obsazeného internátu. Akce byla z hlediska programu i kvality výrobků připravena na vysoké úrovni, což ocenil i pan velvyslanec. Je vidět, že se učitelé odborného výcviku dětem opravdu věnují a výsledky práce o tom vypovídají,“ zhodnotil akci náměstek hejtmana pro školství Petr Tulpa.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV