Udženija (ODS): Letečtí záchranáři mají v Praze po desítkách let novou moderní základnu

17.10.2024 20:05 | Monitoring

Byli unikátem na území tehdejšího Československa a po více jak 37 letech od prvního vzletu nyní letečtí záchranáři, kteří k pacientům vyrážejí z areálu Letiště Praha, získávají novou základnu.

Udženija (ODS): Letečtí záchranáři mají v Praze po desítkách let novou moderní základnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

Vyhovující zázemí posádkám poskytne moderní modulární řešení, které splňuje zvýšené bezpečnostní nároky vzhledem k umístění ve střežené SRA zóně mezinárodního letiště.

Po letech příprav a plánování se základna začala stavět od června 2023. Investorem bylo Hlavní město Praha, zakázku administroval odbor investic Magistrátu hl. m. Prahy, záchranná služba pak dodala technické a další potřebné specifikace stavby a vybavení. Cena nové základny je 46 milionů korun včetně DPH.

„Letečtí záchranáři vzlétají k těm nejzávažnějším událostem, kdy je pro přežití důležitá každá minuta, a pacienty transportují zpravidla na specializovaná pracoviště v pražských nemocnicích. Těší mě, že jsme posádkám zajistili po letech důstojné zázemí, kde budou moct mezi jednotlivými zásahy nabrat síly,“ říká náměstkyně primátora Alexandra Udženija.

„Letecké záchranáře jsem měl v Praze už dříve možnost navštívit a jsou to mimořádně zkušení odborníci, kteří si zaslouží, aby trávili čas mimo nasazení v komfortních podmínkách, což dřívější základna již nesplňovala,“ doplnil Bohuslav Svoboda, primátor hl. m. Prahy.

„Praha se díky tehdejšímu řediteli záchranné služby Františku Ždichyncovi stala kolébkou letecké záchranné služby v České republice, kterou je nám ctí dále rozvíjet. Je to skvělý příklad spolupráce Policie ČR a záchranných služeb. Za téměř čtyři desítky let existence leteckých záchranářů se podařilo zachránit desetitisíce životů. Jen v Praze za loňský rok evidujeme téměř 800 vzletů,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Petr Kolouch.

Umístění základny v areálu Letiště Praha umožňuje využívat technického zázemí mezinárodního letiště i pokročilého navigačního vybavení a rozšiřuje možnosti zásahu i na méně příznivé klimatické podmínky. Vzhledem k přítomnosti ve střežené SRA zóně se zároveň stavělo za mimořádných podmínek například z hlediska bezpečnosti a snížení možností volného pohybu po areálu.

Už v září otevřela záchranná služba také novou výjezdovou základnu v Holešovicích. Až čtyři výjezdové skupiny budou mít své stanoviště v ulici Argentinská, kde vznikla základna v areálu stanice Hasičského záchranného sboru ČR.

„Naším cílem je mít v následujících letech vybudovanou síť základen, která bude reagovat na rozrůstající se metropoli a dlouhodobě vysoký počet výjezdů, abychom i nadále zajišťovali kvalitní dostupnost naší služby. Posílíme proto naši přítomnost v širším centru a v periferních oblastech. Počítáme dnes s výstavbou výjezdových základen například v Běchovicích, Modřanech, Bohnicích, Vysočanech, v Klánovicích nebo na Zbraslavi,“ dodává Petr Kolouch.

Záchranáři létají k pacientům ve vrtulnících už 37 let

•           Stanoviště leteckých záchranářů v Praze je nejstarší v Česku, v nepřetržitém provozu je od 1. dubna 1987. O vznik se zasadil zejména tehdejší ředitel záchranné služby František Ždichynec.

•           Od roku 2005 jsou nasazovány vrtulníky EC-135T2, denně je v provozu jeden stroj.

•           Vrtulníky nesou označení Kryštof 01.

•           Provoz vrtulníku a dvoučlennou posádku pilotů zabezpečuje Letecká služba Policie ČR, dvoučlennou zdravotnickou posádku tvoří lékař a zdravotnický záchranář, kteří slouží u Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy nebo Středočeského kraje.

•           Letečtí záchranáři startovali v loňském roce k 789 zásahům, což je druhý nejvyšší počet za posledních 20 let.

•           Posádka záchranářského vrtulníku zasahuje nepřetržitě na území Prahy a Středočeského kraje, v noci a při mimořádných událostech pak prakticky na celém území České republiky.

•           Téměř 95 % zásahů se odehrává přímo v terénu, což výrazně zkracuje cestu pacientů ve vážném stavu do specializovaných center.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Tak si shrňme fakta o hlasování Filipa Turka

22:31 Nerudová (STAN): Tak si shrňme fakta o hlasování Filipa Turka

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hlasování Filipa Turka.