Unucka (ODS): Moravskoslezský kraj je region high-tech průmyslu a inovací

05.10.2022 5:35

Návštěvníci brněnského strojírenského veletrhu mohou v expozici Moravskoslezského kraje vyzkoušet i vodíková kola

Unucka (ODS): Moravskoslezský kraj je region high-tech průmyslu a inovací
Foto: Archiv MSK
Popisek: První náměstek Moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka

Moravskoslezský kraj dnes otevřel svou expozici na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Na tomto nejprestižnějším průmyslovém veletrhu ve střední Evropě se představuje jako region s vysokým potenciálem pro technologický rozvoj. V expozici tradičně dává prostor i vybraným místním firmám, které podnikají v oblasti chytrých technologií, vysokého strojírenství nebo technologií s vysokou přidanou hodnotou. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Moravskoslezský kraj se brněnského strojírenského veletrhu účastní pravidelně. Od roku 2017 vždy umožňuje bezplatnou prezentaci vybraným regionálním firmám a pomáhá jim tak navázat nové kontakty a propojit je se silnými partnery v oboru. 

„Dáváme tak najevo, že Moravskoslezský kraj není regionem těžkého průmyslu, starých fabrik a montoven, ale region high-tech průmyslu a inovací. A našim firmám vzkazujeme: Kraj od vás nebude nakupovat produkty a technologie za miliony, ale ten balík peněz vám pomůžeme vydělat i prostřednictvím akcí, jako je tato,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro průmysl, energetiku a chytrý region Jakub Unucka. 

Dodal, že i letos se v expozici Moravskoslezského kraje představí tři podnikatelské subjekty. Jsou to společnosti zabývající se virtuální realitou, elektromobilitou, bezdrátovými technologiemi nebo detekcí QR kódů. „Nově se prezentujeme také jako kraj s průmyslovou historií. Mezi exponáty je tak i mobiliář tzv. pohornické krajiny, například ‚POHO bar‘ a ‚POHO lavička‘ vyrobené z důlních vozíků,“ upřesnil náměstek hejtmana Jakub Unucka s tím, že návštěvníci moravskoslezské expozice, která je umístěna v pavilonu A, si také budou moci vyzkoušet unikátní vodíková jízdní kola. 

„Vodík je ostatně doménou celé expozice kraje. Vodíková mobilita je budoucnost. Nejen proto, že vodíkový pohon je čistý – z výfuku kape pouze voda, ale i samotná výroba tohoto paliva může být naprosto čistá. Zároveň vytvoříme nové, progresivní a inovativní průmyslové odvětví, kde najde práci spousta lidí a které pomůže kraji v budoucnu fungovat bez energetického spalování uhlí. Chceme, aby v našem kraji jezdily jako první na vodík autobusy, časem i vlaky. A v ideálním případě, aby se i Ostravě vyráběly,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Dvaašedesátý ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně se koná od 4. do 7. října 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…