Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

01.07.2024 8:09 | Monitoring

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová by měli při řízení resortu a armády dobře spolupracovat. Místo toho tu máme opakovaný vyhrocený spor.

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Historie sporů sahá do minulého roku, kdy konflikt mezi ministryní obrany Černochovou a náčelníkem Generálního štábu Armády ČR (NGŠ AČR) museli dokonce urovnávat premiér a prezident. Řehka tehdy hrozil odchodem ze své funkce.  A po roce je to tu znovu. Tentokrát se jedná o spor ohledně účtu na síti X (bývalém Twitteru). Problém je ale mnohem hlubší. Jsou to rozdílné názory na řízení armády a řeší to nejen premiér Petr Fiala, ale i prezident Petr Pavel, kteří si přejí klid zbraní.

Kořeny problému ale tkví ještě v něčem jiném. Když se ohlédneme za minulými náčelníky Generálního štábu Armády ČR, většinou to byly dlouhodobě armádou respektované osobnosti v generálské hodnosti s nezpochybnitelnou autoritou. Generála Karla Řehku si ministryně prosadila mimo tradičně obvyklý kariérní postup, přirozených kandidátů na nejvyšší funkci v armádě se elegantně zbavila jejich vysláním do zahraničí a Řehku musela nechat narychlo povyšovat. Už při nástupu Řehky do funkce jsem na tento problém poukazoval.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 22986 lidí

Armáda je založená na senioritě, služebním postupu, průběhu funkcí, respektu a úctě kolegů ve službě. Má to svůj význam. Pokud někdo „přeskakuje” standardní služební postup, nakonec to stejně vede ke komplikacím. Voják musí k hodnosti generála „uzrát”. V případě Karla Řehky se tak nestalo.

Autorita NGŠ s dlouholetou praxí a zkušeností zároveň přináší takové osobě lepší vyjednávací pozici s ministrem, který je právě ve funkci. I to zde nenastalo. Řehka nemá tolik zástupců, kteří by mu „kryli záda” a vyjádřili podporu třeba ve chvíli, kdy se jeho názory od názorů ministryně liší. Celkově se tedy zdá, že jeho pozice je vratší, než se ještě nedávno zdálo, a je dost možné, že brzy budeme svědky jmenování nového NGŠ AČR. Vhodné by v takovém případě bylo vybírat zase tradičně z tzv. tříhvězdičkových generálů, ale tam mezi nimi vhodného kandidáta nevidím. Bude se tedy muset jít o stupeň níže, a tam již určité adepty v hodnostech generálů vidím.

Zatím ale evidentně obě strany zůstávají na svých názorových pozicích. A ty jsou v rozporu. To ale není dobrá situace pro hladké řízení rezortu Ministerstva obrany ČR, a hlavně pro klid v armádě, která se snad po tolika letech „modernizační diety“ začíná pomalu zotavovat. Řehka ale v tomto případě tahá za kratší konec provazu. Řekl bych dokonce, že „stříhá metr“.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Benefity od zaměstnavatele.

Dobrý den, paní ministryně. Můj zaměstnavatel mi v rámci benefitů nabízí měsíčně jistou částku, kterou mohu rozdělit mezi volnočasové aktivity, vzdělání, platby na e-shopech (lékárny, knížky), životní pojištění a penzijní připojištění. Pokud se rozhodnu peníze utratit za dovolenou, fitness, jazykov...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 23 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Žena na ministerstvu obrany bude vždy problém., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 01.07.2024 9:53:39
Ani jedna tam nic nedokázala. A tahle namyšlená policejní a vojenská matrace už vůbec ne.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: S lidmi v čekárně si docela notuji

7:17 Senátorka Zwyrtek Hamplová: S lidmi v čekárně si docela notuji

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na aktuální dění nejen v politice