Vondra (ODS): Řízená likvidace evropského automobilového průmyslu pod hlavičkou Green Dealu

14.10.2024 23:09 | Monitoring

Poslanci Evropského parlamentu za ODS Ondřej Krutílek a Alexandr Vondra přišli s iniciativou, která má zabránit nastupující krizi evropského automobilního průmyslu, za níž stojí extrémní výklad Green Dealu v podobě direktivního, uspěchaného a jednostranného přechodu na elektromobilitu.

Vondra (ODS): Řízená likvidace evropského automobilového průmyslu pod hlavičkou Green Dealu
Foto: Reprofoto: XTV
Popisek: Alexandr Vondra (ODS)

V dopise, adresovaném předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, naléhavě žádají Evropskou komisi, aby urychleně přezkoumala nařízení o limitech CO2 pro osobní automobily, konkrétně v něm Ondřej Krutílek s Alexandrem Vondrou navrhují odložit pokuty pro automobilky a urychlit přehodnocení celého zákazu spalovacích motorů.

„Evropský automobilový průmysl se nachází v krizi, kterou způsobila nepředvídatelná a stále se rozšiřující regulace, která obsahuje naprosto nerealistické požadavky na emise. Již nyní je například jasné, že automobilky v příštím roce nedokáží splnit příliš ambiciózní limity na emise CO2, protože výrazně klesla poptávka po elektromobilech. Hrozí jim proto pokuty za něco, co nedokáží samotně ovlivnit. Těmto pokutám musíme zabránit, protože by uvrhly evropský automobilový průmysl do ještě hlubší krize,“ uvedl europoslanec Ondřej Krutílek.

„To, čeho jsme nyní svědky, není transformace evropského automobilového průmyslu, ale jeho řízená likvidace pod hlavičkou Green Dealu a pod taktovkou Evropské komise. Výrobci aut proto před drahými energiemi a šílenou regulací z Evropy utíkají do Ameriky, Číny a Indie. Zmizí kvůli tomu miliony pracovních míst, která určitě nezachrání žádná cla. Ta jen povedou k dalšímu zdražování aut pro občany evropských států. Musíme revidovat Green Deal a odložit pro průmysl likvidační pokuty,“ řekl europoslanec Alexandr Vondra.

Oba europoslanci v tomto smyslu vystoupili v dnešní debatě o krizi automobilového průmyslu na plenární schůzi Evropského parlamentu. Ondřej Krutílek a Alexandr Vondra ovšem nezůstali jen u diskuzních příspěvků a přišli s konkrétním návrhem řešení, se kterým seznámili veřejnost na dnešní štrasburské tiskové konferenci.

Konkrétní návrh pro záchranu průmyslu a pracovních míst

Ondřej Krutílek a Alexandr Vondra připravili dopis předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, v němž naléhavě žádají Komisi, aby urychleně přezkoumala nařízení o limitech CO2 pro osobní automobily. Konkrétně Ondřej Krutílek a Alexandr Vondra navrhují odložit pokuty pro automobilky a urychlit přehodnocení celého zákazu spalovacích motorů. S posouzením dosavadního dopadu této legislativy totiž samotné nařízení počítá na rok 2026. To by ale podle Ondřeje Krutílka a Alexandra Vondry bylo v současné situaci příliš pozdě, a proto chtějí svým návrhem tuto revizi dopadů urychlit.

„Požadujeme, aby Komise přehodnotila časový plán i požadované podmínky, čímž by se předešlo vážnému dopadu na automobilový průmysl a občany členských států EU. Chceme co nejrychlejší revizi emisních limitů, aby se zabránilo nesmyslným a destruktivním pokutám,“ upřesnil Ondřej Krutílek.

„Komisi zároveň žádáme, aby zavrhla její jednostrannou orientaci na elektromobilitu, přistoupila k technické neutralitě a otevřela dveře konkurenci různých technických řešení na cestě k nižším emisím,“ vysvětlil Alexandr Vondra.

Řešení, s nímž přišli oba europoslanci, je v souladu s postojem české vlády i automobilových výrobců. Potvrdilo to nedávné společné prohlášení ministra dopravy Martina Kupky a Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP), v němž také požadovali realistickou a zásadní změnu CO2 emisních limitů pro osobní automobily a dodávky a navrhovali podobná řešení.

Dopis, který připravili Ondřej Krutílek a Alexandr Vondra, během čtyř dnů podpořilo svým podpisem 116 europoslanců z 23 členských států a 5 europoslaneckých klubů. I to potvrzuje, že návrh řešení Ondřeje Krutílka a Alexandra Vondry na odvrácení krize automobilového průmyslu má v Evropském parlamentu značnou podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Spojování SPD, PRO a dalších

Dobrý den pane Okamuro, v návaznosti na Vaše poslední vyjádření na Primě k další spolupráci s národně-konzervativnimi stranami, mám dotaz. Řekl jste, že do voleb nepůjdete jako koalice, ale že nabídnete místo na kandidátce. To ve mně vzbuzuje otazníky. Vyzýval jste ke spojování, abyste porazili koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vích (SPD): Utopistický projekt současné podoby Evropské unie je cesta k záhubě

15:41 Vích (SPD): Utopistický projekt současné podoby Evropské unie je cesta k záhubě

Evropská unie (EU) se během několika desetiletí svého vývoje etablovala jako jeden z největších poli…