Zábranský (Piráti): Splátkový kalendář s významným dlužníkem schválilo pražské zastupitelstvo

15.09.2024 12:06 | Monitoring

Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo čtyřletý splátkový kalendář se společností Lorinfaj Promotion, dlužící za nájem domu na Staroměstském náměstí 27 milionů korun. Město tak v průběhu čtyř let získá dlužnou částku zpět a nebude riskovat soudní proces s nejistým výsledkem. Dohodu musí ještě podepsat druhá strana.

Zábranský (Piráti): Splátkový kalendář s významným dlužníkem schválilo pražské zastupitelstvo
Foto: Repro iDnes
Popisek: Pirátský radní pro bydlení a transaprentnost, Adam Zábranský

Společnost Lorinfaj Promotion si prostory od městské společnosti Trade Centre Praha (TCP) pronajala koncem roku 2020 na patnáct let s nájemným téměř 22 milionů korun ročně. V prvních několika měsících platila společnost podle smlouvy kvůli potřebné rekonstrukci jen 20 000 korun měsíčně. Následnou plnou částku však kvůli útlumu turistického ruchu, způsobenému pandemií, brzy přestala hradit a dluh na nájmu se postupně vyšplhal až na více než 40 milionů korun. Od konce roku 2023 se začal snižovat.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7460 lidí

Dle dohody ponechá jednatel a majitel dlužníka jako zástavu tři pražské byty hodnotě téměř 25 milionů korun, tedy hodnotě zhruba odpovídající dlužné částce. Zároveň před nabytím účinnosti dohody o splátkovém kalendáři splatí i další, řádově nižší dluhy z jiných nebytových prostor, které má od města v nájmu. Pronájem domu na Staroměstském náměstí 18, kde nájemce provozuje gastronomické, ubytovací a menší obchodní prostory, pak zůstane v platnosti včetně původně vysoutěženého nájemného.

„Po ekonomické stránce je dohoda pro Prahu dobrá. V případě vypovězení smlouvy a soudního vymáhání dlužné částky by hrozilo riziko, že společnost půjde do insolvence a desítky milionů korun i nájemné z dalších prostor Praha nikdy neuvidí. Věřím, že dlužník dohodu podepíše, protože je výsledkem asi ročního složitého jednání a je výhodná pro obě strany. Město získá dlužnou částku a dlužník bude moci dále podnikat v městských prostorách,“ shrnuje radní hl. m. Prahy pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?