Zámečník (KDU-ČSL): Přeshraniční spolupráce se slovenskými regiony dostala opět zelenou

13.10.2022 9:02 | Tisková zpráva

Evropská komise schválila v minulém týdnu nový Program slovensko-české přeshraniční spolupráce INTERREG VI-A pro programové období 2021–2027 s rozpočtem 107 milionů eur. Prostřednictvím společných bilaterálních projektů by měl přispět ke zkvalitnění života v česko-slovenských příhraničních krajích.

Zámečník (KDU-ČSL): Přeshraniční spolupráce se slovenskými regiony dostala opět zelenou
Foto: kraj Jihomoravský
Popisek: Jan Zámečník (KDU-ČSL)

Lávka přes řeku Moravu včetně přístupové komunikace v archeologickém parku Mikulčice – Kopčany, rozvoj strojírenské praxe ve středních odborných školách, zkvalitnění technického vzdělávání formou praktické přípravy vycházející z reálných potřeb trhu práce, posílení přeshraniční spolupráce bezpečnostních složek pro efektivnější prevenci rizik a společné potírání kriminality, nebo cyklotrasy podél Baťova kanálu, v Bílých Karpatech, putování po stopách slovanských kořenů směřujících na Velehrad z různých směrů – tedy tzv. Cyrilometodějská stezka. To je jen malý výčet dokončených projektů přeshraniční spolupráce v letech 2014 – 2020 mezi kraji Jihomoravským, Zlínským, Moravskoslezským a na slovenské straně Žilinským, Trnavským a Trenčínským.

V uvedených krajích působí Regionální poradenská centra. Žadatelé o finanční příspěvek budou moci v rámci nově schváleného programu předkládat své přeshraniční projektové záměry do čtyř hlavních oblastí spolupráce. Těmi jsou: životní prostředí, kultura a cestovní ruch, institucionální spolupráce a Fond malých projektů.

„Za ta léta se přeshraniční spolupráce s našimi slovenskými sousedy velice osvědčila. Její posílení přinese našemu kraji plusové body. Budeme mít totiž větší šanci získat dotace z evropských fondů rychleji a efektivněji. První výzvy by měly být vyhlášeny začátkem příštího roku,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…