Zeman (PRO): Být hodným chlapcem. Kam dospělo páně Fialovo přikyvování Bruselu

20.09.2024 11:06 | Monitoring

Ministr Síkela získal v EK post komisaře pro mezinárodní partnerství, tedy ani energetiku ani obchod.

Zeman (PRO): Být hodným chlapcem. Kam dospělo páně Fialovo přikyvování Bruselu
Foto: Archiv Marek Zeman
Popisek: MUDr. Marek Zeman, MBA

Vládní představitelé nás mohou přesvědčovat, jak důležité toto portfolio je. Ve skutečnosti jde o spolupráci se třetími, především rozvojovými zeměmi a o obranu před čínským vlivem v těchto zemích. Pravdou je (nevím, zda se tím EU může chlubit), že „jeho“ generální ředitelství zaměstnává neuvěřitelných 3000 lidí (!) a má obrovský rozpočet - 300 mld. EUR.

Pan premiér Fiala nám sliboval post, který bude silný a bude mít pozitivní dopad pro ČR. Samozřejmě eurokomisař ve své podstatě má být na své „mateřské“ zemi nezávislý, ale až tak, že ČR nominovaný eurokomisař bude mít na starosti například investice EU v afrických zemích, kde se již Čína zabydlela, mi připadá vskutku takové donquijotské. Samozřejmě se již předseda vlády dal slyšet, že je to skvělé, silné, obchodní portfolio, ale k portfoliu o energetice nebo obchodu to má daleko. Mimochodem eurokomisařem pro energetiku se stal nominant Dánska a pro obchod Maroš Ševčovič ze „zlobivého“ Slovenska.

Lze tedy úspěšně pochybovat, že úslužné chování „hodného chlapce“ Petra Fialy přineslo nějaké ovoce. Většinou to bývá tak, že u toho, který vždy řekne ANO, není třeba o nic usilovat. ANO totiž řekne vždy …A ještě jedna věc, kterou mi hlava nebere: kolik generálních ředitelství EU v Bruselu má- totiž pro každého eurokomisaře jedno, to chápu. Ale ty náplně? Komisař pro zdraví a péči o zvířata – přičemž EU (zatím) nemá pod sebou zdravotnictví členských států. Nebo komisař pro obranu a vesmír. Je to skutečně třeba?

MUDr. Marek Zeman, MBA
Předseda spolku The Blue Academy, z.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Náměstí pojmenované po člověku spojovaném s kauzou dozimetr

13:04 Mašek (ANO): Náměstí pojmenované po člověku spojovaném s kauzou dozimetr

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pojmenování náměstí v Dolních Břežanech po Věslavu …