Zeman (PRO): Elektromobily - někdy ano, někdy ne. Elektrokamióny ale jasné ne

31.05.2024 22:12 | Komentář

Na elektromobily velikosti osobních automobilů se můžeme dívat různě. Jako užitečné mohou sloužit do městského či příměstského provozu.

Zeman (PRO): Elektromobily - někdy ano, někdy ne. Elektrokamióny ale jasné ne
Foto: Archiv Marek Zeman
Popisek: MUDr. Marek Zeman, MBA

To proto, že v centru měst neznečišťují vzduch svými splodinami. Nemluvím tolik o CO2, jako spíše o produkci například těžkých kovů či jiných škodlivin, které elektroauta přeci jen neprodukují.

Tím neříkám, že elektromobily jsou čistě ekologická auta - elektřina se musí někde vyrobit a ani solární energie nebo energie z větrníků není tzv. čistá. Fotovoltaické panely se musí nějak vyrobit a také po cca. 25ti letech zlikvidovat, což je poměrně ekologicky náročné, „větrníky“ jsou především z betonu, ten je zase z cementu, při jehož výrobě je značná produkce C02. Ale centra měst elektromobily šetří, což při stávající hustotě provozu automobilů je důležité. Rozhodně ale musíme odmítnou „povinnou“ elektromobilitu, ať již má nastat dříve nebo později. U delších tratí je zatím situace hodnocena v neprospěch elektromobilů, protože kromě ceny těchto aut je na závadu také relativně krátký dojezd. U značky Tesla kolem 420 km, u jiných menší.

U nákladních automobilů a ještě více u elektrokamiónů je situace jiná. Dojezd malý - cca. 200 km, náklady na pořízení vozu o polovinu vyššíí a také cena elektrické energie ze stojanů, kterých je málo, je vyšší, takže provoz je na 1 km dražší o 10 Kč!  To prodražuje provoz a činí jej nekonkurenceschop-ným. A řešení? Není. Protože mít větší baterii, která znamená delší dojezd, přinese méně vlastního užitného prostoru v nákladním automobilu, což zase prodražuje provoz! Volvo- přední výrobce elektrických tahačů jich zatím prodalo jen kolem šesti tisíc. A provozovatel? Ten musí především kalkulovat s rentabilitou, nikoliv s Green Dealem…jinak zkrachuje!

MUDr. Marek Zeman, MBA

místopředseda strany PRO, kandidát číslo 4 na kandidátce strany PRO Jindřicha Rajchla do eurovoleb.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Pirátská kocábka jde nezadržitelně ke dnu

8:13 Prokop (Levice): Pirátská kocábka jde nezadržitelně ke dnu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výsledkům krajských voleb.