„Nesledujte ČT.“ Babiš vyzval národ. Do kamer pak potupil Václava Moravce

11.07.2024 16:05 | Monitoring

Poslanci svádějí ve čtvrtek bitvu o koncesionářské poplatky. Konkrétně o jejich navýšení. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se postavil tvrdě proti. A vedení České televize doporučil, aby začalo propouštět. Nebo snižovat platy. Kromě toho se hlasitě zastal důchodců. „V první řadě zdravím všechny naše důchodce, je nás 2 850 000. Já jsem taky důchodce. … Takže vážení důchodci, víte, kolik dostaneme navýšení? 356 korun, představte si, děleno třiceti, to je 11,87. Tak jsem se pídil, co si za to můžu koupit. Koukal jsem na Rohlík. No, ale takovou tatranku z Opavie s lískovými oříšky za 13,90 nekoupím,“ vypálil.

„Nesledujte ČT.“ Babiš vyzval národ. Do kamer pak potupil Václava Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ve Sněmovně bylo zase jednou dusno. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) přišel s návrhem, aby se navýšily koncesionářské poplatky.

Pokud jde o zákon o rozhlasových a televizních poplatcích, navrhovaný zákon plní závazek vlády zaměřit se na udržitelnost financování veřejnoprávních médií, neboť dostatečné zdroje nesvázané se státním rozpočtem jsou důležitou podmínkou jejich nezávislosti. Výše rozhlasového poplatku je stejná již od roku 2005 – 45 korun a výše televizního poplatku od roku 2008 – 135 korun. Reálná výše obou poplatků je přitom podstatně nižší, neboť náklady na veřejnou službu v oblasti rozhlasového a televizního vysílání se zejména v posledních letech podstatně zvýšily. Pro zachování stávající úrovně vysílání veřejnoprávních médií a poskytování jejich veřejné služby v odpovídající kvalitě a rozsahu je proto navrhováno navýšení rozhlasových a televizních poplatků, a to o deset korun u rozhlasového poplatku a o patnáct korun u televizního poplatku,“ nechal se ministr slyšet ve Sněmovně.

V novele se pracuje i s tím, že lidé sledují televizi nejen na klasických zařízeních, ale i na tabletech, mobilech a počítačích. Ale zůstává prý zachována zásada, že jedna domácnost platí jen jeden poplatek.

„Aby bylo udržitelné financování veřejné služby zajištěno i do budoucna, navrhujeme v zákoně upravit indexaci výše poplatků, a to v závislosti na míře inflace. V případě, že by míra inflace od posledního navyšování poplatků přesáhla šest procent, zvýšily by se poplatky, avšak také pouze o šest procent, přičemž jejich výši vyhlásí Ministerstvo kultury ve Sbírce zákonů,“ pokračoval ministr.

Po členovi vlády vystoupil poslanec TOP 09 Jan Jakob a promluvil o médiích veřejné služby jako o jednom z pilířů demokracie.

„Média veřejné služby určitě lze považovat za nezbytnou součást svobodné demokratické společnosti. Proto jsem rád, že i tato novela směřuje k posilování jejich nezávislosti,“ začal s tím, že média veřejné služby přispívají k postupu proti dezinformacím, i když současně musí zůstat zachována svoboda slova.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Koncesionářské poplatky???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBer La , 11.07.2024 18:15:34
Nehodlám dobrovolně platit tu žumpu překypující fialovou propagandou, plnou polopravd a lží. Všechny staré filmy, které za něco stály (převážně I. rep. + období socialismu) jsem již viděl. Novou tvorbu jsem přestal sledovat již dávno, nezajímá mě!!!. Jsem běžný důchodce a ze svého důchodu si platím cca 500Kč Skylink , abych nemusel sledovat ty ČT "běhavky". O "kvalitě" zpravodajství jsem se již zmínil. NECHCI PLATIT ĆT žádné "výpalné" NIC!!!! mi nedávají. Jakékoliv vymáhání výpalného hodnotím jako teror vůči mé osobě. Pokud bude výpalné vymáháno pomocí státu, tak to budu hodnotit jako teror státem podporovaný.

|  23 |  0

Další články z rubriky

Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

13:56 Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

„Omezit svobodu projevu“ – takový návrh padl z úst europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09), a že zákaz …