Orbánova „mírová mise“. Fiala křičí ne, pod ním v ODS ale zazněla jiná slova. I jinde

09.07.2024 4:40 | Komentář

Orbánova mírová mise? Lídr maďarské vlády, která aktuálně předsedá Evropské unii, se po Kyjevu vydal i do Moskvy a nejnověji do Pekingu. Usiluje o dosažení příměří na Ukrajině. Jsou takové cesty v pořádku? A může Orbán dosáhnout reálných výsledků? ParlamentníListy.cz se zeptaly českých politiků v anketě.

Orbánova „mírová mise“. Fiala křičí ne, pod ním v ODS ale zazněla jiná slova. I jinde
Foto: Repro: TASS
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán si třese rukou s Vladimirem Putinem (05.07.2024) na návštěvě Moskvy

Maďarský premiér Viktor Orbán je k nezastavení. Sotva jeho země přebrala od Belgie předsednickou štafetu v Radě Evropské unie, rozjel se Orbán po světě. Jen pár hodin po převzetí předsednické role se vydal do Kyjeva a pár dnů nato do Moskvy. S lídry obou válčících zemí probíral možné podmínky pro vyhlášení příměří. Zatím neúspěšně, ale to podle Orbána není důvod polevit. Svoje cesty označuje za mírové mise.

Sotva evropská média zpracovala jeho moskevskou cestu a schůzku s vládcem Kremlu Vladimirem Putinem, už byl maďarský premiér v letadle na cestě do Pekingu, kde tamního prezidenta Si Ťin-pchinga ujistil o maďarské podpoře jejich mírovému plánu a zdůraznil nutnost zastavení palby.

„Čína je klíčová síla k vytváření mírových podmínek v rusko-ukrajinské válce. Proto jsem se přijel s prezidentem Si setkat do Pekingu jen dva měsíce po jeho oficiální návštěvě v Budapešti,“ napsal Orbán na sociální síti X.

Podle něho jsou Maďaři mírumilovný národ, a proto stojí na straně míru a ne války. „Proto je pro nás důležité, že Čína vyzývá svět ke světovému míru, a ne k válce. Protože konflikt probíhá blízko Maďarska, velmi oceňujeme vaši mírovou iniciativu,“ citují světová média Viktora Orbána.

ParlamentníListy.cz se českých politiků napříč stranami zeptaly, zdali jsou podle nich tyto Orbánovy cesty v pořádku. A zda může maďarský premiér, který aktuálně předsedá EU, něčeho reálně dosáhnout.

„Orbán je premiérem země, která dnes regulérně předsedá EU a jeden z mála evropských politiků, který se dokáže bavit se všemi stranami. EU by neměla čekat na americké volby s tím, že poté se vše vyřeší. Neumím posoudit, jestli cesty Viktora Orbána něco opravdu vyřeší, ale troufám si tvrdit, že nedělá nic jiného, než co by udělal Trump, pokud by byl zvolen. Mír se nedá dohodnout bez Ruska, důležitou roli sehraje i Čína. Ostatně v tom jsme zajedno i s prezidentem Petrem Pavlem. Lišíme se v načasování. My jsme názoru, že se to nemá odkládat a že čím dříve to bude, tím víc to bude v souladu se zájmy Ukrajiny. Kompromisy se ale budou muset dělat na všech stranách,“ řekl redakci PL šéf stínové vlády hnutí ANO a místopředseda sněmovny Karel Havlíček.

„Před odpověď musím zdůraznit, že ‚Putin je agresor a stojím na straně Ukrajiny‘,“ uvedl senátor ODS Tomáš Jirsa s tím, že jméno Orbán nepovažuje za sprosté slovo. „Na jeho politické činy se snažím dívat realisticky. Je také potřeba zdůraznit, že Orbán nikdy v EU nehlasoval proti pomoci Ukrajině a bezproblémově umožňuje volný průjezd veškeré vojenské i další pomoci přes území Maďarska, což je pro podporu Ukrajiny důležité. Takže nasazovat mu kvůli Ukrajině psí hlavu, není seriózní. Maďarsko je také v trochu odlišné situaci oproti ostatním státům EU: a) má na Ukrajině několik set tisíc etnických Maďarů, a proto musí více vážit jejich osud ve válce, a za b) ještě před agresí rozestavěl Rosatom jadernou elektrárnu Paks2 a Maďarsko nepovažuje za vhodné stavbu zajišťující budoucí energetickou bezpečnost (asi také kvůli Green Dealu) zastavit. Zahraniční politika zůstává (zaplať Pán Bůh) v gesci národních statů a na všechny tři cesty lze také pohlížet jako na aktivitu Maďarska. Ostatně, Orbán předem informoval NATO a první cesta vedla na Ukrajinu na jednání s prezidentem Zelenským. A umí si někdo představit, že by se EU shodla na nějakém mandátu pro jednání s Putinem či se Si Ťin-pchingem? Takže je to aktivita Maďarska, které shodou okolností předsedá Evropské unii. A pouze historie ukáže, zda to jsou cesty prospěšné či nikoli. Orbán trochu předběhl výsledky amerických voleb, protože se s podobnou aktivitou čekalo na prezidenta Trumpa. Přeji si vítězství Ukrajiny, ale přeji si také zahájení jednání o příměří, protože každý den ve válce umírají lidé a jsou ničeny majetky a infrastruktura. A upřímně, zatím si neumím představit, jak prezident Putin v Bruselu podepisuje kapitulaci Ruska. Je to fakt složitá situace a jenom Pán Bůh ví, co je v této situaci dobře,“ doplnil Jirsa umírněně pro ParlamentníListy.cz, i když šéf ODS Petr Fiala cestu Orbána zavrhl, protože podle něho nezastupuje české ani EU zájmy.

Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského nejde o žádné mírové mise. „Je to bilaterální jednání Viktora Orbána. Víc v tom není. Viktor Orbán v Rusku nedojednával žádný mír. Ten může dojednat někdo, koho si Putin bude vážit a respektovat ho jako soupeře. Orbána bere jako člověka jemu loajálního, na kterém si spíše udělal interní promo. Zopakoval mu své nesmyslné požadavky a řekl, že nechce žádné sankce EU, protože sice nefungují, ale poškozují jejich už tak bídný průmysl. Snědli oběd a jel domů,“ hodnotí setkání v Kremlu Zdechovský.

„Všechny cesty, které nás přibližují mírovým jednáním, mají obrovský smysl. Je úplně v pořádku, když spolu státy a jejich státníci jednají. Překvapujeme mě jen to, že to aktivně nedělají bohatě placení představitelé EU. Každý, kdo chce říct válkám STAČILO!, má moji plnou podporu,“ uvedla Kateřina Konečná, europoslankyně, šéfka KSČM a lídryně koaličního volebního uskupení STAČILO!.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je potřeba si všímat kdo štve do války a takovým lidem vystavit stopku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 09.07.2024 5:05:29
Válku na Ukrajině zavinily Spojené státy svojí iniciativou na Ukrajině a nakonec i odmítnutím s Ruskem jednat. K invazi na Ukrajinu v podstatě Rusko donutily. Ti kdo zastávají pozici USA jsou zločinci, protože zločin podporují.

|  26 |  0

Další články z rubriky

Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

13:56 Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

„Omezit svobodu projevu“ – takový návrh padl z úst europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09), a že zákaz …