Po desáté utrum? Nápad se Pirátům nevyplatil. Dokonce i Babiš si přisadil

31.07.2024 19:50 | Komentář

Zakázat plošně prodej alkoholických nápojů po 22. hodině v celé republice? Takový návrh měl vzejít od části Pirátů. Zajímalo nás, jak se k tomu stavějí politici napříč celým spektrem. Mnohdy padly drsné vzkazy. Více v anketě ParlamentníchListů. I od Andreje Babiše. „To by tam ale někdo musel přemýšlet,“ řekl o Pirátech pro ParlamentníListy.cz.

Po desáté utrum? Nápad se Pirátům nevyplatil. Dokonce i Babiš si přisadil
Foto: Václav Fiala
Popisek: Cena tvrdého alkoholu v ALDI

Piráti prosazují plošný zákaz prodeje alkoholu po 22. hodině a další regulace související s alkoholem. Členka rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a rovněž členka republikového výboru Pirátské strany Jana Michailidu iDnes řekla, že resort zdravotnictví je těmto návrhům v určité podobě otevřen.

Omezení reklamy na alkohol, regulace míst prodeje, možný plošný zákaz prodeje alkoholických nápojů po dvaadvacáté hodině a další návrhy. To všechno je prý ve hře. 

ParlamentníListy.cz se zeptaly českých politiků, co na tyto návrhy říkají a zda to reálně něčemu prospěje.

„Piráti by si to měli vyjasnit, drogy chtějí legalizovat, ale alkohol jim vadí a zakazovali by ho. Piráti navíc roky tvrdili, že chtějí bojovat proti různým regulacím, omezením a stavět na digitalizaci. Každý den teď popírají sami sebe. Po tom fiasku, co předvedl ministr Bartoš s digitalizací stavebního řízení, kde se ukázalo, že o digitalizaci vůbec nic neví, teď přicházejí s nesmyslným návrhem absolutního zákazu prodeje alkoholu ve večerních hodinách. Místo hloupých zákazů, které samy o sobě nic nevyřeší, by se hlavně měli zaměřit na osvětu. To by tam ale někdo musel přemýšlet,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Europoslanec ODS Alexandr Vondra se podivuje nad tím, že to navrhují právě Piráti. „To už nejsou Piráti. To jsou policajti. Kdysi vstoupili na scénu jako bojovníci za svobodu, teď jsou z nich páprdové, kteří chtějí jen zakazovat, regulovat a dotovat,“ uvedl.

„Je to návrh novodobých neomarxistů, kteří dělají vše pro to, aby i ti čtyři poslanci nebyli. Jen tak dále. Prodej alkoholu po 22. hodině jim vadí, ale zato můžete být pod vlivem drog od rána do večera. Doufám, že již definitivně zmizí z politické mapy i s ohledem na zpackanou digitalizaci stavebního řízení,“ sdělil poslanec SPD Radovan Vích.

„Je to pokračování sociálního inženýrství a převýchovy lidí. Zásadně s tím nesouhlasím a třikrát podtrhuji, že jsem abstinent. Nepiju a jsem jedním z mála politiků, který nepije celoživotně. Nejsem vyléčený alkoholik ani nejsem nemocný, prostě mi to nechutná. Dokud je alkohol legální, tak ho omezovat je nesmysl. Stát by fakticky řekl lidem, aby ho nakupovali, protože na něm je vysoká daň, ale zároveň by jeho nákup různě komplikoval. Bytostně s tím nesouhlasím. Nebo pojďme alkohol zakázat, jeho výrobu a prodej a pak nebude o čem debatovat,“ sdělil poslanec Patrik Nacher z ANO.

Předseda strany Motoristé sobě Petr Macinka ke své odpovědi na anketní otázku přiložil i snímek. „Piráti urazili od doby svého vstupu na politickou scénu pozoruhodnou cestu. Z protikorupčních a antisystémových ‚pusťte nás na ně‘ anarchistů se postupem času stali vypelichanými ‚pusťte nás mezi ně‘ kaviárovými komunisty snažícími se zoufale zavděčit mainstremu,“ popisuje. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejlepší a vítaný nápad Pirátů,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseUndatra1 , 01.08.2024 7:29:04
odejít od pětihnoje, vypadnout z politiky a začít, pokud teda dokáží, dělat něco prospěšného. Jenže, ono je to těžké, jeden hloupější než druhý, bez fetu ani ťuk, tak kdo by je zaměstnal a kde najít taková koryta jako v politice. Na žvanění a idiotské nápady jak se ukazuje stačí IQ i Bartošovi, že podělá vše čeho se dotkne, to nevadí, prostě se tak stalo a nějaká odpovědnost, co to je?

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

13:56 Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

„Omezit svobodu projevu“ – takový návrh padl z úst europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09), a že zákaz …