Politici k ČT: Víc peněz od lidí? Řekněte, na co půjdou. Další chtějí úplnou změnu

10.07.2024 20:15 | Komentář

Nejprve musí ČT rozkrýt karty a ukázat, za co peníze vybrané od koncesionářů utrácí, až pak se lze bavit o navýšení poplatků. Tak zní častý argument, který v anketě zazněl proti navrhované normě z vládní dílny. Někteří zašli ještě dál. „Poplatky zrušit, přestat tu hydru krmit,“ padlo. Zazněl i návrh na sloučení ČT a rozhlasu.

Politici k ČT: Víc peněz od lidí? Řekněte, na co půjdou. Další chtějí úplnou změnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Poslanci budou ve čtvrtek rozhodovat o navýšení koncesionářských poplatků pro veřejnoprávní Českou televizi a Český rozhlas, které navrhuje ministr kultury Martin Baxa z ODS. Ten přitom původně odmítal, že by vláda navýšení televizních a rozhlasových poplatků chtěla prosadit. 

Dnes pětikoalice razí argument, že se poplatky nezvyšovaly dávno a jejich současná výše by mohla ohrozit provoz ČT, kterou vnímají jako záruku demokracie a svobody v naší zemi. V anketě, kterou ParlamentníListy.cz podnikly mezi politiky všech stran, se nicméně ukázalo, že ne všichni představitelé vládních stran jsou z navrhované změny nadšeni. Opozice navíc varuje, že nikde není stanoveno, za co má ČT a ČRo tyto peníze utrácet.

Hlavním předmětem sporu pro hnutí ANO není ani tak samotné navýšení poplatků, ale řada jiných otazníků. „Nejde tady o to, zda poplatky zvyšovat, nebo nezvyšovat. Obecně nejsou poplatky drahé. Hlavní je, že nevíme, za co se utrácejí. Neexistuje zde přesná kontrola. Další důvod našeho nesouhlasu je, že nikdo nebyl schopen, a to ani na Ministerstvu kultury, definovat, co to je, ta veřejná služba. Ozývají se hlasy, které asi právem říkají, že pořady typu StarDance nebo Peče celá země patří spíše na soukromé stanice, protože jde o prostředek k získání sledovanosti, potažmo k získání reklamy. Sledovanost není to hlavní, proč by veřejnoprávní televize měla vysílat. A právně není veřejná služba definovaná. Nikdo neřekl, co by za ty peníze měla Česká televize dělat. Nemluvě o tom, že podle navrhované změny by se nově měly platit poplatky i za další přístroje jako počítače, přestože se ti lidé třeba na televizi nedívají. Znamená to, že by to lidé platili sami doma a podruhé by to za ně platil jejich zaměstnavatel. Všechno to jsou sporné momenty,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz poslanec a člen mediálního výboru za hnutí ANO Stanislav Berkovec.

Jeho slova potvrzuje další z poslanců ANO a rovněž člen mediálního výboru Poslanecké sněmovny, Martin Kolovratník. „Jsem jednoznačně proti (navýšení, pozn. red.). Vláda vůbec neotevřela diskusi o funkci veřejnoprávních médií. Co od nich chceme, co od nich očekáváme. Náklady na výběr poplatků jdou do stamilionů. Pokud by rozpočet byl nastaven např. jako zákonem daný podíl určité daně (např. od telekomunikačních operátorů), tak by tyto zbytečně vyhozené peníze za správu poplatků nikdo nemusel platit a ušetřili bychom. Jsem proti,“ shrnul Kolovratník.

„Navýšení poplatků po mnoha letech logiku má. Na druhou stranu konstrukce nebo definice poplatníka mně přijde složitá,“ argumentuje poslanec ODS Karel Krejza.

„Na to, aby ČT zpívala oslavné ódy na pana Fialu, paní Černochovou, pana Rakušana či pana Zelenského, jí těch sedm miliard, které má dnes, bohatě stačí,“ míní poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Senátor Zdeněk Hraba odmítá, aby musel poplatky platit každý, kdo vlastní počítač nebo mobil. „Předně mi chybí jakákoliv diskuse o tom, co je veřejnoprávní služba a zda ji ČT a ČRo správně realizuje. Dále si myslím, že by ČT měla rozkrýt karty a do koruny ukázat svůj rozpočet. Tak aby každý občan věděl, za co jím placená instituce dává peníze. Dále budu požadovat podrobnou analýzu toho, zda je vůbec třeba poplatky zvyšovat. A v neposlední řadě si myslím, že by neměl být zaveden princip, že kdo má internet, tak musí platit koncesionářské poplatky. Klidně ať dá ČT v ivysílání pořady za ‚paywall‘, ale nechci, aby každý, kdo je připojený k internetu, byl ‚sprostým podezřelým‘,“ vyslovil se.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

13:56 Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

„Omezit svobodu projevu“ – takový návrh padl z úst europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09), a že zákaz …