Tento útok na premiéra Fialu z řad vládní koalice rozproudí ODS

19.10.2023 4:45

Petr Fiala jako nejméně populární světový lídr? Ano, skutečně jde o oficiální výsledek průzkumu americké agentury Morning Consult. Český předseda vlády tam skončil na posledním 22. místě. Co na to jeho političtí kolegové a soupeři? Podle některých je naměřená důvěra ve Fialu ještě příliš vysoká, jiní se tomu smějí. V době jednání o nedůvěře, které kabinet dle předpokladů ustál, padl i názor, který leckdo může vnímat jako útok z vlastních řad koalice směrem k ODS. Takové vyjádření poskytl pirátský politik Mikuláš Peksa.

Tento útok na premiéra Fialu z řad vládní koalice rozproudí ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Poslanecká sněmovna desítky hodin jedná o vyslovení nedůvěry vládě, na sociálních sítích stále rezonují výsledky nedávného průzkumu popularity politiků ve světě z dílny agentury Morning Consult, do kterého byl zahrnut i český premiér.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31666 lidí

Petra Fialu dozajista výsledky tohoto šetření nepotěšily. Průzkum do svého šetření zahrnul celkem 22 prezidentů a premiérů napříč světem. Součástí byl kupříkladu americký prezident Biden, indický premiér Naréndra Módí, britský ministerský předseda Rishi Sunak, francouzský prezident Macron nebo německý kancléř Olaf Scholz.

První z celé dvaadvacítky se umístil už zmiňovaný premiér Indie, americký prezident obsadil osmé místo, britský premiér skončil na 15. místě. A český premiér? Poslední. Petr Fiala se skutečně ve výzkumu důvěry umístil na posledním 22. místě.

Průzkum agentury Morning Consult přenesla některá česká média včetně našeho serveru ParlamentníListy.cz a stále je předmětem diskusí na sítích. Redakce ParlamentníchListů.cz se proto během projednávání nedůvěry vládě dotázala politiků všech stran, většinou právě poslanců, o čem výsledky tohoto průzkumu podle nich vypovídají.

„Klika, že to je mezinárodní výzkum. Jít to přes Český statistický úřad, máme za chvíli novou metodiku... Ale vážně. Kdyby šlo o jeden výzkum, který by indikoval malou důvěru premiérovi a vládě, tak by to bylo možné brát na lehkou váhu. Ale těch výzkumů, které potvrzují mizivou důvěru této formě vládnutí, přibývá. Ukazují to i ekonomické údaje, jako je souhrnný indikátor důvěry. To, že to pan premiér nevnímá, je jen další důkaz jeho odtrženosti od reality,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Sněmovny a šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský se tentokrát omezil na velmi stručnou odpověď. „Vůbec o ničem,“ reagoval na dotaz, zda výsledky průzkumu o něčem vypovídají.

„Dvaadvacáté místo je krásné a já ho panu premiérovi ze srdce přeji,“ reagoval poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Výsledek průzkumu ovšem nepřekvapil ani politika koaličních Pirátů, europoslance Mikuláše Peksu. „Já si obecně myslím, že ODS je tvořena nekompetentními a ideologicky zaslepenými lidmi, takže mne asi vůbec nepřekvapuje, že zrovna jejich premiér není populární. Škoda že s sebou stahuje i ostatní politiky, kteří se z vlády a Parlamentu snaží udělat něco pozitivního pro lidi,“ sdělil redakci.

„Průzkumy obvykle beru s velkou rezervou, ovšem nepřekvapuje mě, že je P. Fiala poslední. To, co dělá jeho vláda, je esence arogance, amatérismu a servility dohromady. Když k tomu připočtu naprosto bezprecedentní vytahování peněz z kapes občanů, aby si zbrojaři, banky a nadnárodní korporace nemusely ukrojit ani ždibec svých zisků, pak to logicky musí skončit tímto výsledkem,“ myslí si šéfka KSČM a poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná.

Osmnáctiprocentní podpora občanů je podle senátorky Jany Zwyrtek Hamplové pro premiéra Fialu ještě příliš vysoká. „S ohledem na to, že tato vláda právě v čele s Petrem Fialou má protekci v řadě médií včetně veřejnoprávních, že sebechválu si platí z veřejných peněz a že řada médií se snaží znevažovat a dehonestovat její kritiky, jsou ta procenta ještě vysoká. Má-li vláda v rukou řadu médií, peníze na reklamní sebechválu a cenzuruje a dehonestuje kritiky, a přesto je s podporou na absolutním minimu, za demokratického prostředí by byla ještě nižší. Průzkum potvrzuje, že Petr Fiala už nemá morální právo být premiérem a měl by podat demisi. Průzkum dává plně za pravdu občanům i opozici. To je celé. Pokud to Petr Fiala nevidí, je slepý. Vede naši zemi i sám sebe ke dnu,“ má jasno senátorka.

„Je to přesný odraz situace vyjadřující náladu v naší společnosti. Je to nejhorší premiér v novodobé historii ČR. Nekompetentnost, arogance moci, ceny energií, inflace, nejsou léky, plošné zvyšování daní pro všechny. Pevně doufám, že voliči vyšlou v tomto duchu ‚jasný signál‘ účastí ve volbách do EU a vyjádří se podle toho. Tato vláda a strany pětikoalice celkově mají tyto zoufalé preference jen díky podpoře triumvirátu vláda, média a Hrad. Jinak by je měla ještě mnohem nižší. Demise je namístě,“ uvedl poslanec SPD Radovan Vích.

Na anketní dotaz reagoval i první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek. „K tomu nezbývá než panu premiéru Fialovi pogratulovat a českým občanům kondolovat,“ vzkázal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Peksa, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRocker , 19.10.2023 7:33:50
- ......, který vykládá něco o ideologické zaslepenosti. Když byli kdysi zvolení do řady Čt Veselý a Lipovská vyřvával něco o ohrožení demokracie. Tak jsem mu napsal. Poslouchej, hňupe, to že něco není v souladu s tvými představami nutně neznamená že je to v rozporu s demokracií. Kupodivu odpověděl. Asi devadesáti zcela prázdnými slovy. Tak jsem přitvrdil - čím tohle dva demokracií ohrožují? Na odpověď čekám dodnes

|  20 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…