ČSSD přes Senát volá vládu k ústupu od výjimky z listiny práv EU

06.10.2011 14:03

Sociální demokraté se dnes rozhodli prostřednictvím Senátu vyzvat vládu, aby neprosazovala českou výjimku z Listiny základních práv EU. Výjimku si vyžádal prezident Václav Klaus před podpisem lisabonské smlouvy.

ČSSD přes Senát volá vládu k ústupu od výjimky z listiny práv EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Podle místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové (ČSSD) byla výjimka přislíbena za ústavně sporných okolností a snížila by standard ochrany základních práv českých občanů. 
    

Senát by měl podle Gajdůškové označit za nepřijatelné, aby případně dojednaná výjimka byla schvalována v rámci smlouvy o přistoupení Chorvatska k EU. Sociální demokraté, kteří mají v Senátu většinu, to označovali za vydírání. Výzva horní parlamentní komory, která bude o požadavku ČSSD jednat i po polední přestávce, ale nebude pro kabinet nijak závazná.
    

Vláda se koncem srpna shodla na tom, že bude prosazovat zakotvení výjimky do evropských smluv. Podle původní dohody mezi ČR a jejími partnery v EU se měla schvalovat při přistoupení nové členské země do unie, o což stojí ODS. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) z neformálních konzultací s EU i právní analýzy jeho ministerstva vyplývá, že by se hlasování o výjimce a Chorvatsku mělo oddělit.

Mohou být dvě hlasování
    

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) nedávno připustila dvě oddělená hlasování o vstupu Chorvatska a o výjimce, avšak s garancí, že dohodnutá výjimka bude potvrzena.
    

K přijetí výjimky se členské státy EU zavázaly na žádost Klause, který si v roce 2009 vymínil její přijetí před svým podpisem pod lisabonskou smlouvu. Má údajně zaručit ochranu před případnými nároky sudetských Němců na majetek v ČR. Podle mnohých právníků jsou tyto obavy ale liché a kritici poukazují na to, že i když výjimka neplatí, sudetští Němci o svůj bývalý majetek v Česku nežádají. Podobnou výjimku si vyjednaly i Polsko a Velká Británie.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…