Senátoři podpořili odklad povinné maturity z cizího jazyka. O rok

13.10.2011 12:01

Povinnou maturitní zkoušku z cizího jazyka budou studenti zřejmě skládat až v roce 2013. Senátoři totiž ve čtvrtek podpořili poslaneckou novelu, která fixuje současnou podobu maturit na jeden rok. Předlohu navzdory kritice přípravy maturit podpořila opozice kvůli tomu, aby maturanti už znali pravidla zkoušky z dospělosti pro příští rok.

Senátoři podpořili odklad povinné maturity z cizího jazyka. O rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Maturanti si budou moci podle novely ještě příští rok vybrat k češtině ve druhém povinném předmětu mezi cizím jazykem a matematikou. Pokud normu podepíše i prezident Václav Klaus, tak podle stejného modelu budou maturovat i v příštím roce.

Třetí povinný předmět s možností volby mezi matematikou, občanským a společenskovědním základem a informatikou má být také zaveden až ve školním roce 2012/2013.

Ministr školství Josef Dobeš argumentuje tím, že zejména odborné školy nejsou na zavedení povinné maturity z cizího jazyka ještě připravené a že by to vneslo do přípravy a průběhu zkoušky z dospělosti zmatek a nejasnosti.

Prospěje to technickým školám

Odklad prospěje podle předkladatelů normy studentům technickým středním školám, kde možnost zvolit si matematiku místo cizího jazyka prý byla pro řadu studentů východiskem, jak zkoušku dospělosti zvládnout.

Opoziční senátoři dnes ale při příležitosti projednávání normy zkritizovali celou podobu a průběh státních maturit. Podle sociálních demokratů je totiž tato forma maturit předražená a pro studenty i školy zbytečně stresující. Kritikem byl například senátor a stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek, který se v minulosti pokoušel projekt státní maturity zastavit.

ČSSD navrhne úpravy státních maturit

"My v podstatě nemáme jinou možnost, než to nějak pustit," uvedl před hlasováním. Novinářům krátce poté sdělil, že ČSSD navrhne úpravy státních maturit. "Je neúměrně drahá, je to administrativní moloch a je i velmi špatně nastavená," vysvětlil Chládek.  .

"Podle výsledků letošní státní maturity nejsou nyní studenti středních odborných škol a učilišť připraveni v cizím jazyce tak, aby zkoušku úspěšně složili," uvedla předkladatelka novely Jana Drastichová (VV). Maturitní zkoušku z cizího jazyka by podle ní nezvládlo v příštím roce až 24 procent studentů. V případě středních odborných škol a učilišť by to by to byl každý třetí maturant, dodala.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…