Senátoři zamítli a vrátili do dolní komory zvýšení dolní hranice DPH

07.10.2011 12:45

Senátoři zamítli zvýšení dolní hranice DPH. Vláda tímto opatřením plánuje, že by měla od příštího roku stoupnout DPH z 10 na 14 procent. Zvýšení dolní hranice DPH by měla státu vynést zhruba 21 miliard korun. Zákon se nyní vrací do dolní komory Parlamentu.

Senátoři zamítli a vrátili do dolní komory zvýšení dolní hranice DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Pro zamítnutí zákona hlasovali sociální demokratí, nezařazení, ale i lidovci Jiří Čunek a Petr Pithart. Koaliční senátoři naopak chtěli návrh schválit, jejich hlasy ale nestačily. Pro přijetí zákona hlasovalo jen 17 senátorů.

Zvýšení dolní hranice DPH by měla státu vynést zhruba 21 miliard korun. Peníze by měly jít do státního penzijního systému. ČSSD se nelíbí, že zvýšení DPH by mohlo vést ke zdražení například potravin, léků nebo sociálních a zdravotních služeb. Přesto sociální demokraté zvažovali, zda vládní předlohu neupraví pozměňovacím návrhem. Ovšem nakonec tak neučinili.

Zákon přišel osobně do horní parlamentní komory představit ministr financí Miroslav Kalousek. Ten nakonec po odmítnutí zákona senátorům poděkoval, ale nebyl by to on, aby i nezavtipkoval.

Kalousek: Nejsem špatný prognostik

"Chtěl bych vám poděkovat za diskusi a energii, kterou jste do tohoto zákona dali. Jen malá poznámka pro ty, kteří mne kritizují, že jsem špatný prognostik: Nyní jsem to dobře předpověděl," podotkl Kalousek za senátním pultíkem a tím některé senátory rozesmál.

Kalousek ale kromě toho senátorům řekl, že návrh má pomoci k zajištění dlouhodobé finanční stability důchodového systému. Senátory ujistil, že zhruba 22 miliard korun, které má zvýšení daně vynést, půjde výlučně na krytí schodku na důchodovém účtu. Případné přebytky pak skončí na zvláštním účtu finančních aktiv. Senátory informoval také o tom, že sněmovna projednává novelu zákona o zrušení Fondu národního majetku, která má také posílit důchodový účet. Počítá s tím, že se do něj budou zapojovat dividendy ze státem ovládaných společností.

Lidé prý budou nakupovat v příhraničí

Normu ostře kritizovali zvláště sociální demokraté. Mnozí z nich navíc navrhli, aby se hlasovalo o zamítnutí zákona.  Mezi kritiky byl například předseda Senátu Milan Štěch  (ČSSD), místopředseda horní komory Zdeněk Škromach, či senátor Vladimír Dryml.

Štěch například uvedl, že vyšší DPH u potravin povede v příhraničí k tomu, že lidé budou jezdit nakupovat do Německa nebo Rakouska a stát o výnos z daní přijde. Podobně se vyjádřil kupodivu i senátor z ODS Petra Pakosta.

Štěch pak kritizoval i fakt, že z peněz, které stát získá zvyšováním DPH, použije na pro něj chybné zavádění důchodového pilíře. To samé pak kritizoval i Škromach. Podle něj důchodová reforma je spíše deformou  a zprivatizuje se tím to, co je veřejné.  

Vladimír Dryml se pak rozhovořil kromě jiného o tom, že to díky zákonu budou mít nyní ve svém hospodaření těžší také obce a že norma postihne i studenty, neboť zákon přinese ztížený přístup ke vzdělání. „Sníží se i příjmy nakladatelů firem, neboť lidi přestanou kupovat knihy," podotkl a navíc zdůraznil dopady zvýšení daně na zdravotnictví. O Kalouskovi dokonce prohlásil, že je daleko větší škůdce českého zdravotnictví než ministr zdravotnictví.

Doubrava citoval z Protokolů sionských mudrců

Senátory ale kolem zákona pobavil kromě Kalouska i senátor Jaroslav Doubrava. „Před časem se mi dostalo do rukou takové zajímavé čtení - nazvané Sionské protokoly," řekl v úvodu svého vystoupení Doubrava. Návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty poté označil také za zajímavé čtení a jal se citovat z Protokolů sionských mudrců.

Jeho projev ale vyvolal nesouhlas senátorů z ODS. Doubrava se nakonec kál a za svá slova se omluvil. Prý jej nenapadlo, že by se mohl někoho dotknout a už vůbec nechtěl vyvolávat žádné "antinálady". Prý by byl rád, pokud by senátoři jeho omluvu přijali.

Bývalý hejtman Kraje Vysočina Miloš Vystrčil (ODS) Doubravu ale předtím vyzval k tomu, aby Senát na svoji schůzi vzápětí zařadil nový bod, ve kterém by se měla horní komora od Doubravova vystoupení distancovat. Po Doubravově omluvě se ale Vystrčil stáhl. „Už žádné kroky tedy podnikat nebudu," řekl.

Změnu v sazbách kritizuje nejen parlamentní opozice. Například představitelé družstevních prodejen se obávají, že zvýšení daně přinese zánik stovkám jejich obchodů, které budou muset kvůli vyšší dani zdražit. Ozývají se i knihkupci. Proti zdražení knih v důsledku zvýšení sazby daně protestovalo v červnu několik stovek lidí.

Novelu nyní dostanou zpět poslanci. Pokud budou chtít Senát přehlasovat, budou potřebovat přinejmenším 101 hlasů.

    
Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…