Na sKartu si lidé z bankomatů vybrali přes 120 miliónů korun, píše deník

16.12.2012 17:28 | Zprávy

Generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka v rozhovoru pro deník Právo zdůraznil, že neustále narůstá počet uživatelů sKaret a lidé si na ni stále více zvykají. Údaje, které skrze kartu spořitelna získává, prý nechce v žádném případě využívat. Karet se vyrobí až deset tisíc za den.

Na sKartu si lidé z bankomatů vybrali přes 120 miliónů korun, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

"Roste počet plateb kartou v obchodech. Například v listopadu bylo v nich provedeno více než 7100 plateb. Proti předchozímu měsíci to je pětkrát víc. Celkem už lidé zaplatili sociální kartou v obchodech nákupy za 4,4 miliónu korun. Doposud si platební funkci sKarty aktivovalo 30 procent uživatelů, kterým byla přes ni vyplacena dávka," prozradil Kysilka. Z bankomatů si její uživatelé vybrali přes 120 milionů korun.

Dodržujeme zákon

Spořitelna si prý bude schopna poradit i s poněkud nepovedeným přílepkem zákona k sociální kartě, podle něhož se skrz teto nástroj musí od prvního ledna příštího roku vyplácet i podpora v nezaměstnanosti. ČS je prý schopna vyrobit deset tisíc karet denně a do deseti dnů je distribuovat na všechny úřady práce.

Ředitel dal také znovu najevo, že údaje, které s sKartou spořitelna získává, nemají žádnou komerční hodnotu a nechce je nijak využívat. "Jsou to jen nezbytné údaje, které slouží k tomu, abychom mohli založit technický účet, kartu nechat vyrobit a přitom dostát ustanovení zákona o platebním styku a zákona proti legalizaci výnosů z trestné činnosti čili proti praní špinavých peněz," zdůraznil ředitel, který také připomněl, že se musí řídit bankovním tajemstvím.

Zmínil se opět také o vyplácení důchodů přes sKartu a znovu zopakoval, že se v dohledné budoucnosti nic podobného nechystá. Karta je na to sice koncipována, ale záleží jen na státu, zda se rozhodne tuto dispozici využít. Ředitel je spokojen s faktem, že karta je k uživatelům přátelská.

Nepříjemná pachuť z minulosti

Kysilka si je také vědom toho, že za sociální kartou zůstává i jakási ošklivá pachuť, která je dána např. tím, že o kartě rozhodovali lidé, kteří dnes již na MPSV nepůsobí. V obecné rovině ředitel přiznává, že s řadou výhrad, které vznesly občané, souhlasí a usiloval o jejich nápravu.

"Celý proces vzniku sKaret byl velmi bolestný, medializovaný a byl předmětem sporů nejen na politické scéně, ale i na veřejnosti. Za sebe mohu říct, že většinu z oprávněných výhrad sdílím. K výsledné podobě projektu se došlo až po dlouhé době, na základě právě těchto kritických výhrad,"prozradil ředitel ČS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…