Odborář: To je válka, ministře Hegere. Přijdou protesty a generální stávka

23.02.2012 13:58 | Zprávy

Ministerstvo zdravotnictví již přestalo být garantem dodržování ústavních povinností státu. Ministr Leoš Heger (TOP 09) dokonce prý vyhlásil válku pacientům. To jsou velmi ostrá slova, kterými nyní pojmenovává současný stav českého zdravotnictví Svaz pacientů.

Odborář: To je válka, ministře Hegere. Přijdou protesty a generální stávka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Problém je v nařízení vlády, které má začít platit prvním dubnem tohoto roku. Pokládané je za nařízení, nevycházející z názorů a zkušeností odborníků, nýbrž postavené ryze na politice.

„Ústava ukládá státní správě, aby garantovala všem občanům stejnou dostupnost úplné a kvalitní zdravotní péče a zajištovala fungování veřejného zdravotního pojištění, ze kterého se tato péče hradí. Státní správa může část svých úkolů přenést na územní samosprávu, ale ne na soukromý subjekt. Tyto skutečnosti dávají jakémukoliv reformování veřejného zdravotnictví pevný rámec, který nesmí být porušován,“ řekl k tomu ParlamentnímListům.cz prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Podle něj se Ministerstvo zdravotnictví, do jehož kompetencí uvedené povinnosti patří, odchyluje od Ústavy ČR již delší dobu a v poslední době jeho ignorování ústavy dosahuje vrcholu.

„Vždyť zajištování dostupnosti zdravotní péče, za kterou spolu s kraji odpovídá, a jejíž úplnost musí garantovat zákon, svěřuje cestou vyhlášky zdravotním pojištovnám, kterým to nepřísluší, a dává jim úplnou libovůli, jak tuto dostupnost omezit. Připravená vyhláška především umožňuje libovolně redukovat počet smluvních zdravotnických zařízení a drze to vydává za záruku dostupnosti. Lživost takového tvrzení vyplývá z toho, že pacient, který má k nejbližšímu lékaři nebo lékárně hodinu jízdy autem, nemá právo si na špatnou dostupnost stěžovat,“ varuje dále Olejár.

Copak má každý auto? Nebo bude schopný se v akutním případě někam sám dopravit?

Ve své kritice směrem k novinkám ve zdravotnictví se pak Olejár dále nezastavuje ani před vlastní úvahou. „U ministra Hegera se projevuje postižení, které je zřejmé z utkvělé představy, že pacient je odpovědný občan, a proto bydlí nedaleko centra, má po ruce auto, nejlépe s řidičem a má peněz nazbyt, takže si zaplatí a bude přednostně ošetřen. Proto se asi ministr Heger nerozpakuje vypsat „povolené“ doby čekání na ošetření. Ty jsou zřejmě určeny k tomu, aby se někteří pacienti, kteří nezaplatí navíc, ošetření ani nedočkali. Kdyby měli být ošetřeni všichni, kteří to potřebují, tak proč až po čekání? Jestli tedy mezitím neumřou?! Ptali jsme se, až možná pochopili. Za vším je asi záměr vyvolat dojem nedostatečnosti veřejného zdravotnictví a usnadnit dokončení zločinného záměru zprivatizovat všechno, díky čemu je zdravotní péče dosud obstarávána za rozumnou cenu,“ vyjadřuje obavy prezident Svazu pacientů.

Chystají se prý protesty i generální stávka

I proto, jak uvedl pro ParlamentníListy.cz , se plánují protesty, jež by měly toto rozhodnutí zvrátit. Jak vysvětlil, jelikož nebylo zmiňované nařízení vlády konzultováno ani s odbory, Lékařskou komorou či pacientskými organizacemi – budou všichni apelovat na další jednání. „Pokud nedojdeme k nějaké dohodě, budou protestní akce před Ministerstvem zdravotnictví, do kterých se zřejmě zapojí i studenti a akademici. Ve hře je i zahájení příprav na dvoudenní generální stávku,“ uvedl dále Olejár pro ParlamentníListy.cz. Termín, kdy by se generální stávka, o které se mluví v souvislosti s reformami již od loňského roku, měla uskutečnit, však prý stanoven není. V úvahu by prý ale mohly přijít dny na konci března.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…