Opatření kvůli koronaviru se uvolní rychleji. Havlíček oznámil, kdo obnoví své služby dříve

23.04.2020 19:00

Vláda urychlí rozvolňování opatření přijatých kvůli epidemii koronaviru, a to přibližně o čtrnáct dní. Ve čtvrtek večer to po jednání vlády oznámil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Pražský městský soud také ve čtvrtek zrušil s účinností od pondělka 27. dubna některá opatření Ministerstva zdravotnictví, a to omezení volného pohybu, maloobchodu a služeb. Podle soudu jsou tato opatření nezákonná.

Opatření kvůli koronaviru se uvolní rychleji. Havlíček oznámil, kdo obnoví své služby dříve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Už od pondělí 27. dubna otevřou provozovny do 2500 metrů čtverečních, tedy nikoliv do 200 metrů čtverečních, jak bylo původně plánováno. A to v těch případech, pokud nejsou v obchodních centrech větších než 5000 metrů čtverečních.

Současně už příští pondělí, tedy se čtrnáctidenním předstihem, otevřou také posilovny, fitness centra, a to za dodržení přesně stanovených hygienických podmínek.

S podobným urychlením kabinet počítá i v následujících týdnech. Vláda dnes bude ještě od 20:00 hodin večer jednat, aby se vypořádala s dnešním verdiktem Městského soudu v Praze, který zrušil konkrétní rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví týkající se mimo jiné služeb, maloobchodu nebo omezení volného pohybu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se aktuálně vyjádřil, že rozhodnutí soudu respektuje, osobně mu ale přijde absurdní. „Nechápu, že soud ruší opatření, která v Česku evidentně zachránila tisíce životů, a díky kterým se celá epidemie tak úspěšně zvládla,“ konstatoval předseda vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…