Průzkum ukázal, že Češi s prohibicí souhlasí. Zatím

19.09.2012 20:55 | Zprávy

Čeští občané sice nepovažují prohibici za účinný způsob, jak zabránit methanolovým otravám, přesto s ní souhlasí, ukazuje průzkum společnosti SANEP. Tento názor ale nebude mezi lidmi převládat dlouho a mění se v řádu hodin, varuje vládu sociolog Oldřich Zajíc, který pro ParlamentníListy.cz výsledky průzkumu okomentoval.

Průzkum ukázal, že Češi s prohibicí souhlasí. Zatím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Jeden úspěch si ale ministr zdravotnictví Leoš Heger připsat může. Mezi příznivci jeho dosud nevídaného opatření převládá něžné pohlaví.

Jen pár dnů poté, co ministerstvo zdravotnictví přistoupilo po sérii metanolových otrav k zavedení částečné prohibice lihovin s obsahem nad 20 procent alkoholu, hlásí první výsledky průzkumů sociologové ze SANEPu. Češi v nich kvitují, že okamžitý plošný zákaz prodeje tvrdého alkoholu byl adekvátním opatřením a ukázkou snahu vlády zabránit dalším úmrtím. Současně si ale myslí, že prohibice metanol na cestě k českému spotřebiteli nezastaví.

SLEDUJEME téma: Prohibice

Prohibici podporuje podle čísel SANEPu 65 procent respondentů. Žádný názor neuvedlo jen 2,5 procenta dotázaných. O něco výraznější většina lidí, 75 procent, si pak myslí, že dočasný zákaz tvrdého alkoholu na pultech obchodů a v restauracích prodej jedovatého alkoholu nezastaví.

Podpora lidí se může obrátit velice rychle

Podle ředitele společnosti SANEP Oldřicha Zajíce nejde o nijak neobvyklá čísla. "Vládě hodně pomáhá, že prohibice není úplná a my jsme národ pivařů. Navíc v některých regionech, abych nejmenoval konkrétně Moravu, jsou lidé poměrně slušně zásobeni. Také to opatření zatím netrvá dlouho, lidé se tak zatím orientují v nezvyklé situaci a vnímají především ta úmrtí," vysvětluje Zajíc. Prohibice má tak podporu jako vyloženě momentální opatření.

Nyní prý pro vládu nastává boj o čas. Občané už totiž začínají očekávat konkrétní kroky. Podle Zajíce si to naštěstí uvědomuje i vláda samotná a například premiér už hovoří o konkrétních krocích, které na vyhlášení prohibice navážou. Ze strany společnosti pak bude poptávka po dalších opatřeních v boji s metanolem stoupat, stejně jako bude klesat počet lidí, kteří prohibici podporují.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…