Slovensko, Rakousko, Německo pomohou. Evropská solidarita funguje, ohlásil Rakušan u ohnivého pekla

26.07.2022 16:38

Požár v Českém Švýcarsku je takového rozsahu, že se jej zřejmě nepovede uhasit ani v řádu nejbližších dnů a není možné jej zlikvidovat bez použití letecké techniky, uvedl ředitel HZS ČR Vladimír Vlček. Podle něj se však podařilo zachránit velkou část obce Mezná a jednotky hasičů aktuálně drží obranné linie. Premiér Petr Fiala (ODS) s ministrem vnitrem Vítem Rakušanem (STAN) na místě řekli, že již leteckou techniku dostali přislíbenou od trojice zemí. „Tady se ukazuje, že ta evropská solidarita funguje,“ podotkl Rakušan. „Lidem samozřejmě pomůžeme,“ říká.

Slovensko, Rakousko, Německo pomohou. Evropská solidarita funguje, ohlásil Rakušan u ohnivého pekla
Foto: Youtube Týdeník Policie
Popisek: Hasiči u požáru v Českém Švýcarsku

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí
Fiala na místě poděkoval hasičům, dobrovolníkům, policistům a všem dalším, kteří se podílejí na zvládnutí požáru. Na místo společně s ministrem vnitra Vítem Rakušanem prý dorazili také proto, aby se přesvědčili, zdali mají hasiči dostatečné prostředky a aby zjistili, v čem může stát pomoci.

„Je jasné, že ten požár je svým rozsahem mimořádný a je také v obtížně přístupném terénu, právě proto se ukazuje, že je velmi účinné používat k hašení leteckou techniku. To je právě prostor, kde může vláda pomoci,“ uvedl český premiér.

Zdůraznil, že se česká vláda s žádostí o pomoc v souvislosti s katastrofou v Českém Švýcarsku obrátila na další evropské země a doufá ve vyslání helikoptér či letadel s možností hašení požáru.

Zmínil, že byl společně s ministrem vnitra též v obci Mezná, odkud se museli v noci hasiči částečně stáhnout. Podle premiéra požár v obci zachvátil několik domů.  

Ministr vnitra Rakušan řekl, že na místě již zasahuje přes 400 hasičů a zapojeny jsou také dva vrtulníky armádní a dva policejní a další letecká techniky.

Žádost o pomoc prý již vyslyšelo Slovensko a pošle nám na pomoc helikoptéry, jakmile tamní hasiči dokončí její revizi po návratu z mise ze Slovinska. Pomoc okamžitě také přislíbili naši polští sousedé, kteří nám pošlou helikoptéru vybavenou k hašení požárů a Itálie nám odešle i letouny, které jsou schopné tankovat přímo z vodní plochy. S požárem už od včerejšího rána pomáhají také požárníci ze sousedního Německa.

„Tady se ukazuje, že ta evropská solidarita funguje a že okolní státy jsou nám v rámci systému pomoci v těchto tíživých chvílích schopny a ochotny pomoci,“ řekl Rakušan.

Požádal, aby lidé do oblasti nejezdili a nehlásili požáry jenom na základě kouřového zápachu, který je aktuálně cítit na mnoha vzdálených místech republiky.

Ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček upozornil, že se na hašení požáru podílí také mnoho jednotek dobrovolných hasičů. „Podmínky jsou extrémní. Je to dáno reliéfem krajiny a ne vždy se dá zasahovat uvnitř ohnisek požáru,“ nastínil situaci.

Hasiči podle něj byli úspěšní zejména v noci, kdy nemohla létat letecká technika, a bez podpory zvládli uchránit v Mezné většinu domů. Shořet měly díky hasičům pouze tři objekty a dvě stavby jsou ohořelé. „Dá se říct, že držíme obrannou linii,“ uvedl. Bez použití letecké techniky však podle něj nejde požár zlikvidovat.


 

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…