Bc. Petra Novotná, DiS.

  • SPD
  • Příbram
  • konrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2024 12:09:30

Vyhlášení zemědělského hospodáře Středočeského kraje 2024

Vyhlášení zemědělského hospodáře Středočeského kraje 2024

Již tradičně jako každým rokem, se konaly „dožínky“ s doprovodným programem na Výstavišti Lysá nad Labem u příležitosti výstavy „Zemědělec“.

Samotný ceremoniál dožínek započal u radnice, kde se za doprovodu mažoretek přemisťoval dožínkový průvod směrem na Výstaviště. Zde přivítala všechny přítomné a zahájila dožínky paní Mgr. Jana Skopalíková, stále ještě radní pro životní prostředí a zemědělství Středočeského kraje, v doprovodu moderátora, herce, režiséra a hlavně komika Jakuba Koháka. Hned v úvodu programu proběhl křest nové knihy Václava Cílka s názvem „Lesy středních Čech, jejich přírodní bohatství, současný stav a budoucí směřování.“ Program při předávání ocenění vyplnila peprným hudebním vystoupením sólistka Rozálie Havelková.

Mezi významnými hosty, kteří přijeli podpořit svou návštěvou Středočeské dožínky a zároveň přijali pozvání k předávání ocenění našim navrženým na ocenění „nejlepší zemědělští hospodáři Středočeského kraje“ prezident Agrární komory České republiky Ing. Jan Doležal a předseda Zemědělského svazu ČR Ing. Martin Pýcha, kterým zároveň tímto vyjadřujeme podporu a velké poděkování za přijetí pozvání a za to, jak se bravurně ujali slova a předávání ocenění.

Zemědělský hospodář 2024“

Mezi oceněnými byly i podniky, které navrhla Regionální agrární komora Středočeského kraje. Ocenění na náš návrh tedy získala společnost ZEVOS s.r.o., z okresu Kolín. Společnost vznikla v roce 1992 oddělením od bývalého státního statku a od počátku hospodařila na cca 870 ha orné půdy. Základní stádo dojného skotu čítalo 160 ks a výkrmna býků zaujímala počet 60 ks. V době největšího rozmachu živočišné výroby bylo na farmě zaměstnáno 22 lidí na plný úvazek. V roce 1997 se z důvodů dlouhodobé neekonomické rentability zrušil chov dojného skotu, výkrm býků však fungoval až do roku 2007, kdy se taktéž z ekonomických důvodů zrušil a podnik se zaměřil již jen na rostlinnou výrobu. Z 870 ha orné půdy nejvíce zaujímá pšenice ozimá pěstovaná na cca 340 ha, dále po 100 ha cukrová řepa, sója, kukuřice na zrno a sladovnický ječmen jarní. V rámci optimalizace nákladů a zvýšení efektivity práce se počet manuálních pracovníků zredukoval ze 7 na 5, ale vlivem narůstající byrokracie a s ní spojených povinností a nákladů se navýšil počet kancelářských pracovníků. Pro ocenění se dostavil Bc. Jakub Kšírl, jednatel společnosti.

Dalším navrženým subjektem za RAK Stč. kraje je farma Kuna, okres Kladno. Farma pana Kuny v Žilině u Kladna byla založena v roce 2012, kdy pan Kuna zdědil statek po prarodičích a protože je v oboru zároveň vyučen a baví ho hospodaření, pracuje v zemědělství po celý život. Rad by postupně do dění na farmě zapojil i své děti, aby tak mohly navázat na rodinnou tradici. Farma se věnuje zejména rostlinné výrobě, a to pěstování pšenice, řepky, ječmene, cukrové řepy a máku. Obhospodařují i menší louky jakožto zdroj krmiva pro hospodářská zvířata. Farma pana Kuny se zapojuje i do různých výzkumných aktivit, zejména co se týká osevních pokusů. Nabízí dále služby pro ostatní zemědělce, především v době sklizně. Pro ocenění se dostavil sám pan Vít Kuna, majitel farmy.

Další ocenění byli navrženi Krajskou radou Zemědělského svazu ČR. K těmto oceněným patří ZOD Úmonín z okresu Kutná Hora, a AGD Kačice s.r.o. z okresu Rakovník.

Na návrh Asociace soukromých zemědělců byly oceněny Farma rodiny Kubátových a Balcarových z okresu Benešov.

Všem, kteří obdrželi ocenění, velmi blahopřejeme a velmi si vážíme jejich práce. Přejeme mnoho úspěchů a šťastných chvil i do dalších let.


Zmapování letošní sklizně obilí a řepky ve Středočeském kraji v roce 2024

Středočeský kraj je naším největším krajem a současně také největším producentem v zemědělství, a to zejména v oblasti rostlinné výroby. Ta se soustředí mimo jiné především na pěstování obilovin a řepky. V roce 2024 bylo ve Středočeském kraji celkem ke sklizni 242 288 ha obilovin, což je o 5 398 ha méně, než v roce 2023. Největší podíl zaujímá tradičně pšenice ozimá s plochou 156 250 ha, což je oproti loňsku o 4 360 ha zaseté pšenice méně. Řepky bylo letos zaseto o 9 688 ha méně, a to 76 353 ha.

Co se týká průměrného výnosu ve Středočeském kraji, u obilovin se výnos pohybuje na úrovni 5,79 t/ha, což je oproti loňsku o 0,65 t/ha méně. Nejlepší výnosy tradičně zaujímá pšenice ozimá s průměrným výnosem 6,20 t/ha, což je opět o 0,71 t/ha nižší výnos, než v loňském roce, ječmen ozimý 5,52 t/ha, což je oproti loňsku méně o 1,09 t/ha, a u řepky 2,61 t/ha, což je o 0,74 t/ha nižší výnos, než v roce 2023. Letošní výnosy obilovin a řepky jsou ve Středočeském kraji nejhorší za posledních 10 let. V některých okresech byl výnos u obilovin dokonce o více než 1 t/ha nižší, než v letech předchozích.

U obilovin obecně se letos nejlépe dařilo v oblasti Polabí, Kolín, Nymburk, ale excelovala zejména oblast Kutné Hory, kde se průměrný výnos vyšplhal na neuvěřitelných 6,79 t/ha, z toho u pšenice ozimé 7,25 t/ha. U řepky, co do výnosů, opět dominuje okres Kutná Hora, kde se sklidilo v průměru 3,32 t/ha. Nejhůře je na tom okres Beroun, v němž se výnosy obilovin pohybují na úrovni 4,79 t/ha a hned za ním okres Mělník s výnosy 5,25 t/ha. Řepce se nejhůře vedlo na Rakovnicku, kde se průměrný výnos pohybuje na úrovni 1,86 t/ha. Příčin je několik. Teplé brzké jaro s následnými mrazy se velice podepsaly nejen na úrodě obilovin či řepky, ale zejména ovoce, kterého tak bude nejen v našem kraji velký nedostatek.

Každý rok pevně doufáme, že zima přinese velkou sněhovou nadílku, aby byl dostatek vláhy pro budoucí sklizeň.

(zdroj dat SZIF)

Bc. Petra Novotná, DiS.

ředitelka Regionální agrární komory Středočeského kraje

a Agrární komory Příbram


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama